ExperiGO bereidt kinderen voor op toekomst

Foto: Sam Fish

Op de basisschool worden kinderen voorbereid op de nabije toekomst. Rekenen, taal, biologie, alles dat in de basis nodig is voor het voortgezet onderwijs. Bij Kindwijs, de overkoepelende organisatie voor de christelijke basisscholen op Goeree-Overflakkee, gaat dat nog een stapje verder.

Door Sam Fish

Begin dit schooljaar is er in cbs De Bron in Oude-Tonge een speciaal ontdeklab ingericht. “We hadden hier de ruimte om een extra lokaal in te richten en dus hoefde er alleen nog een speciale docent aangenomen te worden,” vertelt Hans Nagtegaal, voorzitter van het College van Bestuur bij Kindwijs. Die speciale docent is Corma Koote geworden. Ze is voormalig ICT-coördinator op andere scholen en heeft dus precies de achtergrond die gewenst is voor het ontdeklab.

ExperiGO ontdekkingslab
“Het ontdeklab is een ruimte waar alle basisschoolkinderen kennis kunnen maken met beginnend programmeren, film en videotechnieken en in de toekomst andere vaardigheden die gericht zijn op computional thinking en andere “21st century skills,” vertelt Corma. “Dat zijn vaardigheden die in de toekomst nodig zijn. Denk aan het schrijven van programmacodes op een computer, werken met green screen voor videoproductie, robots programmeren en nog veel meer van dat soort dingen. Die vaardigheden zie je bij steeds meer banen terugkomen en dus is het handig voor de kinderen om daar op de basisschool al een beetje bekend mee te worden.”

Aan Kindwijs zitten dertien Flakkeese scholen verbonden, alle dertien komen ze langs bij de school in Oude-Tonge. “Het is goedkoper om het ontdeklab op één locatie te houden,” vertelt Nagtegaal. “Het lokaal is speciaal ingericht ervoor. De muren zijn geverfd, er is een nieuwe vloer ingelegd. Als je dat op alle dertien scholen moet doen, dan zijn dat onnodige kosten die je maakt. Want dan heb je ook dertien docenten nodig, dertien keer alle materialen. Op deze manier werkt het ook.”

Alle leerlingen van de dertien scholen komen twee keer per jaar langs in het ontdeklab om kennis te maken met de vaardigheden van tegenwoordig. “Kinderen vinden het echt heel erg leuk om te doen, ze zijn bijna niet weg te krijgen uit het lokaal,” vertelt Corma lachend.

Ook zijn de leerkrachten enthousiast, het doel is dan ook dat na een bezoek aan ExperiGO leerkrachten met praktische ideeën terug naar school gaan en op de scholen zelf ook steeds meer aandacht komt voor o.a. programmeren.

Idee
“Tijdens een vergadering spraken we binnen het bestuur over een mogelijke uitbreiding van de scholen. We zochten een manier om kinderen te enthousiasmeren voor de nieuwe vaardigheden, om ze op een leuke manier creatief en analytisch te laten nadenken,” vertelt Nagtegaal. “Iemand uit het team was het ontdeklab tegengekomen op een school in Brabant en we vonden er ook één in Pijnacker. Daar zijn we toen wezen kijken en vervolgens zijn we gestart met de ontwikkeling voor ons eigen ontdeklab. We hebben Corma aangenomen en zij heeft het verder ontwikkeld en ingericht.”

Andere scholen op Goeree-Overflakkee hebben al wel kleine dingen om de leerlingen voor te bereiden op deze vaardigheden, toch is het ontdeklab nog volledig uniek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen