KCE cursus Diepte in een plat vlak

Foto: PR Stichting KCE

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert dinsdagavond 27 november een cursusavond over de ontwikkeling van perspectief in de Italiaanse Renaissance. Andreas Vogelaar is de docent deze avond.

Begin 14e eeuw lukte het Giotto om mensen diepte te laten ervaren in zijn kunstwerken. Gebouwen en natuur schilderde hij dusdanig – hoewel nog niet perfect – dat deze goed overeenkomen met de regels van het perspectief.

Brunelleschi waagde de eerste poging om deze techniek te documenteren waarna Alberti, een Italiaanse schrijver en wetenschapper, probeerde een goede beschrijving te geven van het fenomeen perspectief. Uiteindelijk lukte het Piero della Francesca om in zijn Prospectiva Pingendi precies vast te leggen wat de wiskundige regels zijn bij het tekenen in perspectief.

De deelnemer wordt meegenomen op een reis naar het oude Italië waar we langs verschillende kunstwerken – zoals de Paradijsdeur in Florence, de Scrovegni-kapel in Padua en Masaccios Triniteit in de Santa  Maria Novella – zullen wandelen om de opmars en de perfectionering van het perspectief te bekijken. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de wiskundige achtergronden van deze prachtige techniek.

De kostprijs van deze avond bedraagt € 10,00 inclusief consumpties. De cursus vindt plaats op dinsdagavond 27 november van 19.30 tot 21.30 uur aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. De docent is Andreas Vogelaar. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

Reacties