Voorleesochtend bij het Nieuw-Rijsenburgh

Foto: Sam Fish

23 groep 7-leerlingen van obs de J.C. van Gent in Sommelsdijk mochten dinsdagochtend op bezoek bij ouderen in het Nieuw-Rijsenburgh. En dat was niet zomaar een bezoek, de kinderen mochten voorlezen uit hun favoriete boek.

Door Sam Fish

“Het is van 3 tot en met 14 oktober kinderboekenweek en ik vond het eigenlijk jammer om daar alleen binnen de school aandacht aan te besteden,” zegt Nicole Gierman, onderwijsassistente op de basisschool. “Het leek mij wel leuk om daar iets extra’s mee te doen en ben in gesprek gegaan met juf Yvonne Bakx. We hebben wat mogelijkheden besproken en kwamen uit bij het Nieuw-Rijsenburgh.”

Eerste keer
“Het is de eerste keer dat schoolkinderen komen voorlezen bij onze ouderen,” vertelt Willeke Breederveld van CuraMare. “Er is wel eens gezongen, maar nog nooit voorgelezen. Het is zeker voor herhaling vatbaar, de ouderen genieten zichtbaar. Het is weer eens een andere invulling voor de dag en het is leuk om kinderen over de vloer te hebben.”

Een enkeling valt in slaap tijdens het voorlezen of kan het niet allemaal verstaan, maar alleen het goede gezelschap van de kinderen wordt al gewaardeerd door de bewoners van Nieuw-Rijsenburgh. “Daarnaast is het voor de kinderen ook goed om contact te maken met de ouderen en is het een goede en leuke manier om te oefenen met voorlezen,” zegt Nicole. “Ik denk dat dit wel iets is wat we vaker zouden kunnen doen.”

De kinderen werden opgesplitst in groepjes van vier en lazen allemaal voor twee woongroepen voor. “Alle ouderen hebben vanmorgen kunnen genieten van het voorlezen, er is niemand vergeten. Ik denk dat ze dat wel heel erg kunnen waarderen en ik weet zeker dat de meesten hebben genoten van deze ochtend,” aldus Breederveld.

Reacties