Laat die auto maar even thuis

Foto: Sam Fish

Van de 269 leerlingen die donderdagochtend naar school kwamen, werden er maar 58 met de auto gebracht. Dat betekent dat 211 leerlingen op de fiets, lopend of met de step naar school kwamen. Dat maakt de Schoolbrengdag voor obs de J.C. van Gent in Sommelsdijk erg succesvol!

Door Sam Fish

“De Schoolbrengdag is een goed moment om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid,” vindt Dianne, juf van groep 1 en 2. “Onze school is omringd door wegen die eigenlijk altijd wel druk zijn. We zitten hier af en toe echt met geknepen billen naar buiten te kijken. Er is hier al eens een kind aangereden, dat willen we natuurlijk niet nog een keer laten gebeuren.”

De bedoeling is natuurlijk dat de ouders de auto even thuis laten staan en de kinderen met de fiets naar school brengen. “Ik ga eigenlijk altijd met de fiets, tenzij het heel hard regent,” zegt Maartje de Neef (10) uit groep 7. “Als ik bij mijn moeder ben en mijn fiets staat bij mijn vader thuis dan ga ik lopen, dat is gelukkig niet zo ver. Maar fietsen is toch wel fijner.”

Roux van Nimwegen is ook 10 en komt altijd lopend naar school. “Ik woon heel dichtbij en heb geen last van drukke oversteekpunten, maar ik weet dat er klasgenootjes zijn die altijd over de drukke weg moeten en dat is best gevaarlijk,” zegt ze. “Ik vind het goed dat een dag als deze georganiseerd wordt, want de auto’s maken het vaak gevaarlijk rond de school en al die uitlaatgassen zijn ook niet heel gezond”

LEES OOK: Voorlopig worden er geen kindpakketten uitgedeeld op GO

Veiligheid
De schoolbrengdag is een samenwerking tussen SCHOOL op SEEF , de regionale Projectgroep voor Verkeersveiligheid en de basisscholen in Nederland. “Ten eerste is het gezond om naar school te fietsen, want kinderen krijgen beweging en frisse lucht,” zegt directrice Sanne Wensink. “Maar daarnaast leren ze ook om veilig deel te nemen aan het verkeer. Als een kind altijd maar met de auto naar school wordt gebracht, dan leren ze dat niet.”

Maar het gaat niet alleen om de veiligheid rond de school. “Hier op de J.C. van Gent hebben we kinderen uit heel Sommelsdijk en Middelharnis, daar zijn we ontzettend blij mee, maar de route die sommige kinderen naar school moeten fietsen is echt te gevaarlijk,” laat Wensink weten. “Ze worden soms omver gereden door middelbare scholieren, ze moeten over drukke kruispunten en rotondes heen. Er moet toch iets zijn wat de gemeente kan doen om het voor iedereen veiliger te maken om naar school te fietsen? Ik snap wel dat sommige ouders hun kind liever met de auto brengen.”

Reacties