Foto’s van Zwarte Piet als protestreactie Facebook

12 aug 2020, 9:02 Nieuws
intocht sinterklaas 3
Sam Fish
De kruidnoten liggen nog niet in de winkel, maar de discussie is weer losgebroken. Op dinsdag 11 augustus werd bekend dat Facebook foto’s gaat verbieden van Zwarte Piet en Joden.
Diverse Nederlanders hebben daarom uit protest afbeeldingen van Zwarte Piet geplaatst. Dit in de vorm van een profielfoto of gewoon een losse foto.

Facebook

De aanstichter van de discussie is Facebook. Op hun platforms, Instagram en Facebook, wordt het verboden om foto’s van Zwarte Piet te plaatsen. Dit is onderdeel van een wereldwijde aanpak tegen racisme, zoals ‘blackface’. “Met blackface bedoelen we dat een persoon duidelijk een zwart of donker geschminkt gezicht heeft. Dit in combinatie met stereotyperende elementen als grote oorringen, een afropruik of grote lippen,” legt een woordvoerder uit aan Nu.nl.

Handmatig

De foto’s verdwijnen niet automatisch van de sociale media. Een medewerker van het platform gaat alles bekijken en beslist dan aan de hand van de content of de foto mag blijven staan. “Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen,” aldus het platform.
Naast Zwarte Piet zijn ook berichten tegen Joodse mensen verboden. Hoewel de regels wereldwijd geleden, kennen we Zwarte Piet alleen in Nederland, België en nog een handje vol andere landen. Facebook geeft aan met meer dan 60 organisaties uit diverse landen te hebben gesproken over de nieuwe regels.

Tegenbeweging

Direct na het bekendmaken van het nieuws kwam er al een online tegenbeweging. Diverse mensen plaatsten bewust een foto van Zwarte Piet op hun account. Facebook heeft aangegeven deze binnen 24 uur te verwijderen. Ook met terugwerkende kracht en dus oudere afbeeldingen.
Wie toch foto’s van Zwarte Piet heeft geüpload zal niet direct worden gestraft. Bij veelvuldig overtreden van de regel kan Facebook waarschuwingen uitdelen. Ook kan je account, al dan niet tijdelijk, geblokkeerd worden.

Uitzonderingen

Voor elke regel gelden ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld nieuwsberichten over een intocht met uitsluitend zwarte pieten. Maar ook afbeeldingen met een zogenaamde schoorsteen- of roetveegpiet mag blijven.

Meningen verdeeld

De meningen zijn dus goed verdeeld over de kwestie. Dat is natuurlijk al jaren zo. Op Goeree-Overflakkee is het nog goed zoeken naar een andere piet dan een zwarte. Hoe dat er dit jaar uit gaat zien is nog maar de vraag.
Maar ook op Goeree-Overflakkee worden afbeeldingen van zwarte piet gedeeld. Het tegenargument? ‘Het is een kinderfeest en daar blijf je vanaf!’ en 'Ons land, onze traditie'. Hoe kijk jij er tegenaan? Wat vind je van de hele discussie? En wat vind je ervan dat foto's verwijderd gaan worden door Facebook? Laat het ons weten in de reacties op onze Facebookpagina !