Een goed en warm ontbijt is de beste start

07 jun 2023, 10:02 Nieuws
gort met ananas
De dag beginnen met een warm ontbijt helpt je spijsvertering op te starten. Elma Pollemans van Pollies in Oude-Tonge legt je precies uit waarom.
Door Elma Pollemans
Door je spijsvertering op te starten neem je makkelijker de voedingstoffen op. Je zit dan langer vol en je houdt meer energie over voor andere processen gedurende de dag. Als je een koud ontbijt neemt, zoals kwark of yoghurt, dan moet je lichaam deze producten eerst opwarmen. Je zet je lichaam dan dus onnodig aan het werk
Omdat je lichaam het ontbijt niet meer hoeft op te warmen wordt dit ook beter verteerd. Dat betekent dus dat al deze voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen. Een ontbijt met rauwe producten zoals noten, rauw fruit en rauwe granen kan het lichaam lastig verteren. Gevolg hiervan is dat mensen last kunnen krijgen van buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en brijige of dunne ontlasting.

Een goed begin

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je spijsvertering is dan het sterkste en kan dus de meeste voedingsstoffen uit de maaltijd halen. Als je een gezonde spijsvertering hebt dan rommelt je buik in de ochtend en heb je trek in eten. Een bekend gezegde is dan ook: Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en diner als een bedelaar .
Ieder lichaam is anders en zo zal ook een ontbijt aangepast kunnen worden aan de constitutie van de persoon. Zo zal iemand die heel veel hitte in zich heeft gebaat zijn bij een verkoelend ontbijt. En iemand met constant koude handen en voeten zal baat hebben bij een verwarmend ontbijt. Bij een verwarmend ontbijt kun je denken aan havermout met kaneel. Een verkoelend ontbijt is bijvoorbeeld gortepap met ananas.

Verkoelend ontbijtje in de zomer

Een verkoelend ontbijt is niet rauw maar ook gekookt. Want ook in de zomer willen we veel energie overhouden voor andere dingen. Bij een verkoelend granen ontbijt kun je denken aan bijvoorbeeld gortepap met een compote van zomers fruit zoals bessen, frambozen en bramen. Voor de echte liefhebbers van een warm ontbijt is een heerlijke verse tomatensoep met linzen veel groente en een stukje vlees een aanrader. Op een goede soep moet je kunnen kauwen, immers begint het verteren van spijzen al in de mond.

Veel gezondheidsvoordelen

Oud word je vanzelf, maar gezond oud worden is een uitdaging. Met een warm ontbijt worden de eerste stappen gezet om je gezondheid te ondersteunen. Dat betekent meer tijd in de keuken doorbrengen, plannen, vooruit denken en voorraad maken. In de praktijk blijkt dat dit heel moeilijk is om aan te pakken. Daarom heb ik op mijn website alvast een aantal recepten geplaats zodat het beginnen met warm ontbijten iets makkelijker is. Mochten er vragen zijn, kun je ons altijd mailen, bellen of een berichtje sturen.
Kijk dus snel op www.gezondbijpollies.nl en pak de gezondheidsvoordelen mee!