Concurrentie voor RTV Slogo als lokale omroep

10 okt 2023, 13:32 Nieuws
joe007 pixabay
Joe007 pixabay
RTV Slogo is al sinds 2014 de lokale omroep van Goeree-Overflakkee. Maar dat zou vanaf volgend jaar wel eens kunnen veranderen. Er is namelijk een nieuw team opgestaan.
Door Sam Fish
Dat idee ontstond allemaal bij Perry Bestman. Zijn vader zat vroeger bij een lokale omroep in Reimerswaal. “Ik heb het dus een beetje met de paplepel ingegoten gekregen,” vertelt hij. “Het idee ervoor ligt al sinds 2019 op tafel. Ik heb toen wat mensen benaderd om erbij te komen. En na 2020 zijn we echt begonnen met de uitwerking ervan. Inmiddels hebben we een mooi team van vrijwilligers verzameld die ervaring hebben bij een (voormalige) omroep of die op een andere manier zijn verbonden met de media. Ze zijn gedreven om mensen zowel te entertainen als informeren. Zo willen we onze passie en kennis delen met de inwoners van Goeree-Overflakkee.”

Fomix

RTV Slogo is inmiddels een gevestigde naam op het eiland. Dat kan het best spannend maken voor nieuwe partijen om zich aan te bieden. Daar is ook Perry zich bewust van. “Slogo is inderdaad een begrip op het eiland. Maar wij geloven erin dat vernieuwing en diversiteit ook goed is. Zo kan de lokale media zich ook blijven innoveren.”
De naam van deze nieuwe partij is Fomix. Dit online platform draait al een aantal jaar, maar wil zich nu binden aan Goeree-Overflakkee. “Mijn familie komt van Goeree-Overflakkee en ik hou van het eiland. Ik woon nu nog in Zoetermeer, maar ik wil zo snel mogelijk naar het eiland verhuizen. Daarom zou ik hier graag Fomix willen lokaliseren en uitbreiden.”
De naam Fomix is een afkorting van From Our Mix. “Het heeft geen vastgestelde betekenis, maar ons doel is om onze unieke naam een betekenis te geven die past bij onze unieke omroep. Wij willen een innovatieve en moderne uitstraling.”

Samenwerking

Als partijen zich aanmelden voor de titel Lokale Omroep, dan gebeurt dat bij het Commissariaat van de Media. De partijen zorgen ervoor dat al het papierwerk op orde is. Dat stuur je in naar het Commissariaat en zij sturen dat door naar de gemeente waarvoor het is. De gemeente heeft hier dan een adviserende rol en geeft bij het commissariaat aan welke partij volgens hen de beste optie is. De uiteindelijke beslissing ligt uiteindelijk bij het Commissariaat van de Media, zeker als de gemeente vindt dat alle partijen geschikt zijn voor de rol.
Daarbij stuurt het Commissariaat altijd naar een samenwerking tussen de partijen die zich aanbieden. Voor Perry zou een samenwerking geen enkel probleem zijn. “Wij streven ernaar om een sterke en gezonde omroep neer te zetten. Dit kun je bereiken door zo goed mogelijk samen te werken met andere partijen. Op die manier kun je het aanbod van nieuws en programma’s verbreden. Wij staan hier zeker voor open, maar het ligt niet alleen aan ons.

Reactie RTV Slogo

Uiteraard hebben we ook de huidige lokale omroep om een reactie gevraagd. Op de vraag hoe ze het vinden dat er een nieuwe partij zich heeft aangeboden voor de functie én of ze een samenwerking zouden zien zitten, schreven zij het volgende antwoord: “Het is in Nederland een recht om een vergunning aan te vragen om een lokale omroep voor een bepaalde gemeente te zijn. Daarom hebben wij ook 10 jaar geleden de mogelijkheid gekregen om de functie voor lokale omroep te vervullen. We zijn van mening dat onze taak er nog lang niet op zit. De verwachting is dat de gemeente met een onafhankelijke adviseur gaat onderzoeken welke partij geschikt is voor een nieuwe periode vanaf 1 maart 2024. Hierin zal ook onderzocht worden of er een samenwerking mogelijk is. We zijn dan ook zeer benieuwd naar de bevindingen van de adviseur en wachten dat met belangstelling af.”
Begin 2024 moet het duidelijk zijn wie de komende jaren de lokale omroep wordt op Goeree-Overflakkee.