Regenboog boeken, -bier en –vlaggen

Foto: Sam Fish

Het is de week van 11 oktober en dat maakt het een drukke week voor LHBTI+ belangenorganisatie stichting Gay op Flakkee. Het is op woensdag 11 oktober namelijk Coming Out Day.

Door Sam Fish

Coming Out Day wordt dit jaar voor de tiende keer gevierd op het eiland. En dat maakt het een jubileumeditie. Kleine kanttekening wel: Coming Out Day is niet de dag waarop je uit de kast moet komen, het is juist de dag waarop mensen kunnen laten zien dat het oké is om jezelf te zijn en dat dat bij hen ook kan.

Het is dit jaar tien jaar geleden dat de stichting is opgericht. Dat begon toen meteen met het hijsen van de regenboogvlag bij het gemeentehuis in Middelharnis. Dit jaar gebeurt dat dus voor de tiende keer. “Het blijft belangrijk om te doen. Zeker nu,” geeft bestuurslid Anouk Monster aan. “Je leest steeds vaker reacties online van mensen die vinden dat het door je strot wordt geduwd. We krijgen zelf reacties van mensen waar we nou toch zo’n punt van maken. Het antwoord is heel simpel: zichtbaarheid. Als iemand niet lekker in zijn vel zit en niet zo goed weet wat ‘ie moet met bepaalde gevoelens, dan is het fijn om verhalen uit de regenbooggemeenschap tegen te komen. Het is lastig Googlen als je niet weet wat je voelt. Maar als je informatie tegenkomt en je kunt dat linken aan je eigen gevoel, dan weet je meteen dat je niet alleen bent en dat het niet raar is. Dat is waarom wij dit werk doen. Dat is waarom wij die zichtbaarheid zo belangrijk vinden. En dat is waarom we dit jaar voor de tiende keer de regenboogvlag hijsen, want iedereen moet zichzelf kunnen zijn.”

Dat gebeurt overigens niet alleen op Goeree-Overflakkee. Coming Out Day is een internationale dag. Dat houdt in dat over de hele wereld op 11 oktober de regenboogvlag wordt gehesen.

Schiedam 

En precies daarom is de stichting ’s avonds in Schiedam te vinden. Een uitje van het eiland af, maar met een belangrijke reden. Ze mogen die avond namelijk de Jillis Bruggeman Opsteker in ontvangst nemen. Deze opsteker wordt sinds 2020 toegekend aan drie personen of organisaties binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI+ organisaties in Zuid-Holland-Zuid. Zij krijgen deze onderscheiding voor hun lokale en/of regionale inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Dit jaar is de stichting Gay op Flakkee dus één van de drie organisaties die deze opsteker in ontvangst mag nemen. Ze krijgen hem voor 10 jaar inzet voor de regenbooggemeenschap op Goeree-Overflakkee.

En het eiland is goed vertegenwoordigd die avond. Want niet alleen Gay op Flakkee mag er iets in ontvangst nemen, niemand minder dan Richard Groenendijk is er ook bij in Schiedam. Hij krijgt deze avond namelijk de Jillis Bruggeman Penning uitgereikt. Die penning is voor een persoon of organisatie die zich landelijk inzet voor de regenbooggemeenschap.

TROTS

Om de jubileumeditie van Coming Out Day extra speciaal te maken heeft de stichting iets extra’s bedacht. “We waren aan het vergaderen en iemand zei ‘Zou het niet leuk zijn als we een eigen biertje hadden?’. Ja, dat idee is blijven hangen,” vertelt medebestuurslid Colinda van den Doel. “We zijn in gesprek gegaan met Jan Willem Kramer van Solaes en hij was ook meteen enthousiast. Hij had al meteen ideeën over wat hij wilde doen. En onze wens was heel simpel: Roze en het liefst ook glitters.”

Zo gezegd zo gedaan. Vijftien dozen Frootloops, zestig kilo bosbessen, de standaard bieringrediënten en een snufje glitter. En daarmee is TROTS geboren. Een bier als geen ander, maar gebrouwen voor iedereen. “Het is een American Fruited Wheet Ale, lekker zoet, totaal niet zuur,” vertelt brouwer Jan Willem. “Het etiket is gemaakt door Vince en er zit 5 procent alcohol in. Het biertje is vanaf vrijdag verkrijgbaar bij Brouwerij Solaes voor ongeveer 3 euro per flesje.”

Thematafel 

Maar dat is nog niet alles. Voor deze tiende Coming Out Day heeft stichting Gay op Flakkee ook contact gezocht met de bibliotheek in Middelharnis. “Een paar vrijwilligers in ons team hadden aangegeven dat ook boeken kunnen helpen bij het leren over geaardheden. Daardoor kwamen we al snel bij de bibliotheek uit,” gaat Colinda verder. “We hebben daarom nagevraagd of we in de week van Coming Out Day een thematafel konden krijgen en ze waren meteen enthousiast.

Die tafel is vanaf dinsdag 10 oktober te bezichtigen. Ze kregen zelfs in september al positieve reacties uit andere vestigingen dat ze dit gingen doen. Dat is toch wel heel fijn om te horen. Wie weet sluiten er volgend jaar nog meer bibliotheken aan met een speciale regenboogtafel. Er komen allemaal boeken op te liggen die iets te maken hebben met de regenboog gemeenschap. En ook boeken voor alle leeftijden.”

Vlag in top 

Tijdens Coming Out Day gaat de stichting diverse locaties af om de vlag te hijsen. “We beginnen om 9.00 uur bij het gemeentehuis in Middelharnis. Daar hijsen burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en wethouders Eijkenduijn en Bruggeman met ons de vlag. Ook de mannen van Brandstof Koffie zijn aanwezig,” laat Anouk weten. “We gaan hijsen bij de RGO en Hernesseroord. En we gaan voor het eerst ook hijsen bij de Menheerse Werf en de gemeente zorgt ervoor dat de regenboogvlag wordt gehesen bij de vlaggenmasten aan de uiteindes van het eiland bij de Schaapsweg en in Ouddorp. Uiteraard is iedereen thuis ook vrij om die vlag te hijsen. Laten we er met z’n allen een kleurrijke dag van maken.”

Het hele programma voor Coming Out Day van Stichting Gay op Flakkee is te vinden op hun website www.gayopflakkee.nl/evenementen. Daar vind je ook andere activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen