Gemeente prefereert stroomroute door binnenwateren

26 nov , 9:20 Gemeente
routes stroomkabel vanaf de noordzee
PR Gemeente Goeree-Overflakke
Netbeheerder TenneT wil rond 2027 starten met de aanleg van een ondergrondse elektriciteitskabel. Dit om een nieuw windpark op zee aan te sluiten op het elektriciteitsnet op land.
Het gaat om windpark Nederwiek 3. Daarvoor wil TenneT ook een zogeheten converterstation bouwen. Goeree-Overflakkee valt binnen het projectgebied van de kabel. En dus bracht de gemeente, samen met de buurgemeenten, een advies uit. Daarin staat een voorkeur voor een route door de binnenwateren.
Er zijn vier mogelijke routes voor de verbinding onderzocht en elf locaties voor een nieuw converterstation. Het gaat om drie kabelroutes over land en één door de binnenwateren. De afgelopen maanden werd onderzocht hoe deze routes en locaties goed met elkaar vergeleken kunnen worden. Ook werd er gekeken naar de effecten van het project op het milieu, op de omgeving, techniek, kosten en andere geplande projecten.

Regioadvies vanuit gemeenten

De Rijksoverheid en TenneT vinden het belangrijk dat alle partijen op meerdere momenten kunnen meedenken. Daarom kon er gereageerd worden op de voorgestelde routes. 
“We moeten rekening houden met de effecten op de ambities, waarden en kwaliteiten van onze gemeente. Er spelen veel ruimtelijke ontwikkelingen op het eiland”, weet ook wethouder Daan Markwat. Hij heeft Ruimtelijke Ontwikkeling in zijn portefeuille en daar valt dit project onder. “Daarom hebben we een duidelijke voorkeur gegeven voor het tracé door de binnenwateren. De andere routes over land worden door ons als niet geschikt en dus ook niet bespreekbaar beschouwd. Maar voor de mogelijke route door de voordelta hebben we ook belangrijke aandachtspunten benoemd. Denk aan de bereikbaarheid van de havens en sluis. Maar ook de bevaarbaarheid van het Slijkgat en het op diepte houden daarvan. We volgen de verdere uitwerking nauwlettend.”

Kabelroutes raken Goeree-Overflakkee

De kabel wordt aangelegd door middel van het graven van een sleuf waarna de kabel in de grond wordt gelegd, of door boringen. Dat kan negatieve effecten hebben op onder andere het Slijkgat, de woonopgave, natuur, economie, landbouw, waterveiligheid en recreatie. De gemeente Goeree-Overflakkee wil deze effecten zoveel mogelijk voorkomen, en in ieder geval zo klein mogelijk te houden. 
Voor het maken van het regioadvies werken de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard en Voorne aan Zee samen met de provincie Zuid-Holland, de regiogemeentes in Noord-Brabant en de provincie Noord-Brabant. De reacties worden meegenomen in de afweging die de ministers maken in haar keuze voor een voorkeursalternatief eind 2024/ begin 2025.

Voorkeursalternatief

De minister van Klimaat en Groene Groei en de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening maakt een keuze voor één kabelroute en één converterstationlocatie. Dit heet het voorkeursalternatief. Het voorkeursalternatief kan ook bestaan uit een combinatie van delen van de verschillende onderzochte routes. Hun keuze maken ze op basis van de onderzoeksresultaten, reacties van de omgeving, het regioadvies van de lokale overheden en het advies van de Commissie m.e.r. op het MER fase 1.
De gemeente Goeree-Overflakkee volgt de ontwikkelingen rond Net op Zee - Nederwiek 3 op de voet. Daarbij werken ze ook samen met de omliggende gemeenten om de (gezamenlijke) belangen te beschermen.
  • Wil je niets missen? Volg ons dan op Facebook!
  • Wil je adverteren op deze website? Bekijk dan hier de mogelijkheden.