Handen uit de mouwen voor Van Eck

Foto: Sam Fish

Zaterdag 10 maart stond in heel Nederland volgepland met vrijwilligerswerk, ook op Goeree-Overflakkee. Een groep statushouders staken met Vluchtelingenwerk en medewerkers van GoedvoorGoed de handen uit de mouwen voor Stalhouderij van Eck op de Kraaijensteinsedijk.

Door Sam Fish

“Ja, dat is super leuk. Ik werd gebeld door Frank Boerboom met de vraag of ze hier mochten helpen voor NLdoet. Dat slaat niemand toch af?” vertelt Liesbeth van Eck. “Er moet hier een hoop gebeuren en vele handen maken licht werk. En daarbij; dit is toch hartstikke gezellig?! Ik had niet verwacht dat het zo druk zou zijn, maar het heeft wel iets.” Er wordt voor wat extra sfeer zelfs muziek opgezet door één van de statushouders. “De arabische muziek is niet echt mijn ding, maar het brengt wel heel veel sfeer met zich mee. Zij vinden het leuk, dus waarom ook niet. Dit klinkt beter dan een hoop westerse en zelfs Nederlandse troep.”

Taken
De rollen zijn goed verdeeld. De kinderen mogen de pony’s borstelen en voeren, de mannen zagen houten planken om de staldeuren een nieuwe look te geven en de vrouwen halen een sopdoek door de kantine heen. Het aanleggen van een nieuwe moestuin en het schoonmaken van de paardenbak stonden ook op het programma, maar dat ging niet door vanwege de regen in de dagen ervoor. “Het is helaas te nat om daarmee aan de slag te gaan,” zegt initiatiefnemer Frank Boerboom. “Maar er is genoeg te doen. We gaan van klusje naar klusje en iedereen vindt het leuk. Dat is uiteindelijk toch het belangrijkst.”

Aymman Yasen en Ali Al Hamsho komen beiden uit Syrië en zijn zo’n twee à drie jaar geleden naar Nederland gekomen. Inmiddels wonen ze een tijdje op Goeree-Overflakkee en worden ze goed geholpen door Vluchtelingenwerk. “Zij vroegen wie er wilden helpen tijdens NLdoet en dat leek me wel wat,” zegt Aymman. “Het is gezellig en het voelt goed om andere mensen te helpen.”

LEES OOK: Verkiezingsdebat gemist? Geen nood, we hebben live meegeschreven!

“We hebben geholpen met het zagen van planken voor op de staldeur en we hebben wat spullen heen en weer gesjouwd,” vertelt Ali. “We hebben nu even pauze met een lekker kopje koffie en dan kunnen we er zo weer tegenaan.”

“Een dag als vandaag is zeker belangrijk,” vindt Aymann. “Je helpt elkaar en het is leuk om contact te maken met mensen. Arabische mensen helpen graag en zo doen we iets voor elkaar. Wij helpen met de klusjes en zij helpen ons met de taal.”

Syrië
Aymman vertelt dat hij en Ali uit Aleppo komen. “Daar woonden altijd ruim zeven miljoen mensen, het was echt een grote stad. Ik denk dat er nu nog hooguit twee miljoen inwoners over zijn. De stad is verwoest, was altijd prachtig, maar is helemaal plat gebombardeerd. En Assad is een dictator. Iedereen is voor hem gevlucht, het is echt zonde, het was zo’n mooi land,” vertelt hij. “Goeree-Overflakkee is beter, veiliger. Mensen zijn aardig, de omgeving is mooi. Het is wel rustig, maar dat is niet erg. We hebben het hier goed.”

NLdoet
NLdoet is een landelijke organisatie waarbij elk jaar op 10 maart iedereen vrijwillig de handen uit de mouwen steekt om te helpen bij een instelling of vereniging. Alleen op Goeree-Overflakkee waren al bijna dertig acties op touw gezet.

Reacties