Vluchtelingen in actie voor Flakkee

Foto:

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart steekt heel Nederland de handen uit de mouwen voor de actie NLdoet waarbij iedereen zich inzet voor elkaar. Op Goeree-Overflakkee worden ook een hoop klussen aangeboden. Zo zet Vluchtelingenwerk zich zaterdag samen met GoedvoorGoed in voor Stalhouderij Van Eck.

Door Sam Fish

Stalhouderij Van Eck zit gevestigd aan de Kraaijensteinsedijk tussen Sommelsdijk en Dirksland. Een locatie waar paardenliefhebbers hun ei kwijt kunnen en waar fietstoeristen wel eens een eitje zouden willen eten. Daarom staken Frank Boerboom van GoedvoorGoed, Gerard Sangers van Bijstandwerktsamen en Annie van Ree van Vluchtelingenwerk de koppen bij elkaar om in actie te komen voor NLdoet.

“De meeste vluchtelingen die hier terecht komen, heb ik geleerd, komen uit een grote stad, nog groter dan Rotterdam of Amsterdam. Dat is dus een hele omschakeling,” vertelt Annie van Ree. “Daar komt bij dat hun eerste contact met GoedvoorGoed is om hun huis te vullen. Deze nieuwe samenwerking tussen de vluchtelingen en GoedvoorGoed is dus ook goed om elkaar te kunnen helpen, iets terug doen voor de ander en sociale contacten opbouwen.

Stalhouderij Van Eck
Stalhouderij is een paardenpension waar dagelijks een hoop eigenaren hun dier komen verzorgen. Maar er komen ook een hoop fietsers voorbij. “We zijn bezig met het aanleggen van een nieuwe moestuin op het terrein en de groentes die daar gekweekt worden kunnen dan weer gebruikt worden in het nieuwe restaurantje dat we gaan maken,” vertelt Frank Boerboom. “De ruimte is er al en de keuken is bijna af. Wat nu nog rest is het omspitten en beplanten van de moestuin, het afmaken van het terras en zorgen dat de keuken gebruiksklaar is. Dat willen we zaterdag gaan doen.”

LEES OOK: Bas mag zijn roedel van vijf compleet houden

De groep die komt helpen bestaat uit medewerkers van GoedvoorGoed, vrijwilligers van Vluchtelingenwerk en vluchtelingen met een status (statushouders). “We zijn met ongeveer vijftien mensen, maar extra handen zijn altijd welkom. Er moet een hoop gebeuren, het is voor de statushouders een goed integratieproject en het is goed voor sociale contacten. Het wordt gewoon een hele gezellige dag,” laat Annie weten. “We verzamelen om 9.00 uur bij ons pand aan de Binnenweg 5 in Sommelsdijk en dan drinken we eerst een kopje koffie waarna we gezamenlijk naar Van Eck gaan.”

NLdoet
Op de website www.nldoet.nl zijn enorm veel acties te vinden waarbij mensen gevraagd worden te helpen. Allemaal op vrijwillige basis. Dat kan zijn het schilderen van een schuur, het opknappen van een kinderboerderij, wat dan ook. In elk dorp op Goeree-Overflakkee is wel iets te doen.

“Wij vonden NLdoet een goed moment om samen met de statushouders iets terug te doen voor de gastvrijheid van Goeree-Overflakkee,” zegt Gerard Sangers. “Alle initiatieven die genomen worden om vluchtelingen mee te laten doen in de maatschappij moeten we omarmen. Dat kan zijn met vrijwilligerswerk of een stageplek, er zijn opties genoeg. NLdoet is daar een mooi voorbeeld van. Iets terug geven aan je medemens.”

Vluchtelingenwerk
Vluchtelingenwerk zit al zo’n twee jaar op hun locatie aan de Binnenweg in Sommelsdijk. Met 50 vrijwilligers helpen ze nieuwe vluchtelingen ongeveer twee jaar met het opbouwen van een nieuw leven hier op Goeree-Overflakkee. Extra vrijwilligers zijn altijd welkom, kijk op www.vluchtelingenwerk.nl voor meer informatie.

Reacties