Bas mag alle honden houden

Foto: Sam Fish

Bastiaan van der Veer is grondwerker van beroep en is begin dit jaar vanuit Dirksland verhuisd naar Sommelsdijk om gelijkvloers te kunnen wonen. Hij woont nu samen met vijf Border Collies en daar was FidesWonen het niet helemaal mee eens. Toch heeft een petitie zijn situatie kunnen redden.

Door Sam Fish

“Ten tijden van de verhuizing had ik zes honden, Border Collies. Ze luisteren hartstikke goed en blaffen eigenlijk nooit,” vertelt Bastiaan. “Sinds de verhuizing is één van mijn maatjes overleden, maar de woningbouw wilde dat ik alsnog een hond weg zou doen. Ze zeiden dat ik er maar vier mag hebben terwijl er in de voorwaarden niets staat over het aantal huisdieren dat je mag hebben, alleen dat ze geen overlast mogen veroorzaken. En toen ik, samen met iemand van Pameijer, het huurcontract heb ondertekend werd er gezegd ‘Als het er maar niet meer worden’.”

Hulp
Om zijn honden bij elkaar te kunnen houden heeft Bas hulp gekregen van een vriendin uit Leiden die een petitie is gestart om de honden te laten blijven. En met succes. Met ruim negenhonderd handtekeningen in zijn voordeel heeft Bastiaan goed nieuws gekregen. “Ik werd dinsdag aan het eind van de middag gebeld door FidesWonen, ze hebben laten weten dat ik de honden mag houden,” vertelt Bas opgewekt. Hij is opgelucht dat hij zijn vijf vriendjes bij zich mag houden en dat hij er niet één weg hoeft te doen. “Dat was het beste telefoontje van het jaar, ik ben zo blij dat het goed is gekomen!” De petitie werd niet alleen ondertekend door mensen van Goeree-Overflakkee die de petitie via Facebook voorbij zagen komen. “Hij is inderdaad door best veel mensen online gedeeld, maar er hebben zelfs vrienden uit Amerika getekend om mijn honden te laten blijven. Ik heb hen leren kennen tijdens wedstrijden.”

LEES OOK: Goeree-Overflakkee is wereldwijd de beste kustbestemming!

Frisbee
Bastiaan is namelijk niet zomaar een hondeneigenaar. Zijn vijf Border Collies zijn prijswinnende frisbee-liefhebbers! “We doen wedstrijden in Nederland en in het buitenland, we hebben al vele prijzen gewonnen. Ze vinden het geweldig leuk om te doen en ik ook. Het is echt genieten,” vertelt hij. “Naast de wedstrijden wordt ik ook vaak gevraagd om honden te trainen en gedragscursussen te geven. En we doen natuurlijk frisbee-demonstraties op verschillende plekken in het land.”

“Het is voor de honden een leuke manier om kunstjes te leren en om te leren luisteren,” vertelt Bas. “En de wedstrijden zijn hartstikke gezellig altijd, je leert er andere baasjes kennen en je kunt inspiratie opdoen voor nieuwe trucjes. Het is heel goed voor de honden en voor je eigen sociale contacten. En zonder dat laatste was deze petitie waarschijnlijk ook niet gestart.”

Oplossing
Bas had al het zekere voor het onzekere genomen. Als de petitie niets aan zijn situatie zou veranderen had hij al een plekje gevonden voor een van zijn honden. “In het ergste geval had ik de oudste naar een kennisje gebracht. Zij waren bereid hem in huis te nemen en dan kon ik hem nog steeds af en toe opzoeken en ermee trainen. Gelukkig hoeft dat nu allemaal niet meer. Ik hou van mijn honden en ik ben blij dat ik ze alle vijf mag houden,” aldus een opgeluchte Bastiaan. “Daarvoor wil ik mijn vriendin bedanken die de petitie is gestart, maar natuurlijk ook FidesWonen voor hun besluit. Het moet voor hen ook niet makkelijk geweest zijn, maar het is een pak van mijn hart.”

Petitie
De petitie was gestart door een vriendin van Bas die in Leiden woont. In principe zou de woningbouwvereniging op maandag 12 maart beslissen en kon er tot zondag getekend worden. Gelukkig werd de situatie gehoord en heeft de petitie haar doel behaald. De vijf honden mogen bij hun lieve baasje blijven. De petitie is door bijna duizend mensen ondertekend.

Dog-Frisbee
Dog-frisbee is een echte sport voor honden en hun baasjes met echte trainingen voor behendigheid en uiteindelijk ook verschillende wedstrijden over heel de wereld met een jury die ook van over de hele wereld komt. “Ik heb met mijn beestjes al aardig wat wedstrijden gewonnen, het zijn echte prijswinnaars,” aldus Bas van der Veer.

Reacties