Petitie gestart voor Kerkenpaden Ouddorp

Foto: Sam Fish

Hans Klijn, voorzitter van Stichting Natuur-Lijk Ouddorp, ziet de toekomst van de kerkenpaden van Ouddorp steeds slechter worden; “We begonnen met twintig paden, daar zijn er nu nog maar vijf van over en één daarvan is al afgesloten. Het is een stukje geschiedenis door een prachtig gebied, dat moet behouden blijven.”

Een kerkepad is een onverhard wandelpad dat de mensen vroeger gebruikte om bij de kerk te komen. De paden zijn kilometers lang en staan met elkaar in verbinding als een heel netwerk aan wandelpaden door bosrijke gebieden van Ouddorp. Stichting Natuur-Lijk Ouddorp vecht voor de natuur, het landschap, de identiteit en de cultuur en (zondags)rust van Ouddorp. “De kerkenpaden zijn een onderdeel van de cultuur van Ouddorp, het zou ontzettend zonde zijn als ze verdwijnen,” zegt Hans Klijn.

Kerkenpaden Ouddorp
Over de sluiting van de paden is een hoop ruzie geweest. “Oud-wethouder Klepper, hij is helaas al overleden, bracht in 1995 alle zandwallen, schurvelingen en kerkenpaden in kaart,” vertelt Hans. “Hij schreef toen in de media dat er zuinig mee omgegaan moet worden en dat ze zelfs opgeknapt moeten worden. Het document is zoek geweest, maar ik heb het gevonden bij de Landbouw Universiteit in Wageningen. Ik heb het nog niet, maar het komt wel mijn kant op.”

Dat document wil hij gebruiken om een punt te maken bij de gemeente om ook hen in te laten zien dat de paden onderdeel zijn van de Ouddorpse cultuur. “We wilden zelfs de rijdende rechter inschakelen voor het sluiten van het Klarebeekpad, maar de tegenpartij wil niet meewerken en dan komt hij helaas niet.”

Petitie
Om de wens tot het behoud van de kerkenpaden ruchtbaarheid te geven is Hans namens Stichting Natuur-Lijk Ouddorp een petitie gestart om aan te kunnen geven hoe geliefd de paden zijn onder de mensen in Ouddorp. “We hebben op dit moment, in één week tijd, al zo’n 200 handtekeningen binnen gekregen. We hebben zowel een online petitie als een flyer die we onder ongeveer 5000 huishoudens in Stellendam, Goedereede en Ouddorp hebben verspreid. Ik denk dat we makkelijk de 2000 handtekeningen kunnen verzamelen hoor,” zegt Hans.

LEES OOK: ZIJN Jongerenwerk gaat ervoor!

Verkiezingen
Ook de verkiezingen gaan een rol spelen bij de paden. “We gaan alle verkiezingsprogramma’s analyseren en terugkoppelen naar de mensen. De partijen die niets willen doen voor de kerkenpaden worden afgeraden, partijen die wel mee willen werken worden aangeraden aan de bewoners van Ouddorp, Goedereede en Stellendam. We gaan die uitslag gewoon delen,” laat Hans weten.

Wilt u ook uw stem laten horen in deze strijd? Stemmen kan op www.petities.nl. De kerkenpaden van Ouddorp vormen een geweldig netwerk van wandelroutes. “Het mooiste zou zijn als het VVV-kantoor het zou kunnen aanbieden als product voor recreanten,” zegt Hans. “Waarom zouden wij de enige zijn die kunnen en mogen genieten van deze prachtige paden en de gebieden waar ze doorheen lopen?”

Reacties