ZIJN Jongerenwerk gaat ervoor!

Foto: Sam Fish

Sinds een paar maanden is het team van ZIJN Jongerenwerk helemaal vernieuwd. Er gingen mensen weg en er zijn weer nieuwe mensen bijgekomen om het goede werk voort te zetten. Een nieuw jaar en nieuwe activiteiten staan op de planning.

Elycia, Simon en Helen nemen het voortouw bij ZIJN Jongerenwerk. “Daarnaast hebben we ook nog twee vrijwilligers; Michel vanuit Jailhouse en Marianne,” vertelt Helen. “En in Melissant hebben we ook nog vier vrijwilligers; Corina, Anita, Boy en Rodney. Zij organiseren daar onder meer het zaalvoetbal en de Halloweentocht. Het is echt een gemotiveerd team, naast het werk dat ze voor ons doen, doen ze namelijk ook nog een hoop voor de dorpsraad van Melissant. En door de contacten met ons hebben ze ook rugsteun en weten ze dat ze er niet alleen voor staan.”

Werkzaamheden
“Veel mensen denken dat wij opvang bieden voor probleemjongeren, maar dat is niet zo,” vertelt Elycia. “Er zitten hier jongeren die willen chillen met vrienden. We doen spelletjes met ze en we gaan ook wel eens in gesprek met de jongeren als daar behoefte is. En dit alles onder het genot van een pot thee. Daarnaast is deze ruimte en de vrije inloop een fijne manier om vrienden te maken.”

“Als je weet wat er speelt bij de jongeren, dan versterkt dat de relaties onderling,” zegt Simon. “Dan kun je ze persoonlijker aanspreken en ze helpen waar nodig. Het is daardoor best een hechte club geworden hier.”

Maar spelletjes spelen en kletsen met een kop thee is niet het enige dat ZIJN Jongerenwerk doet. “We organiseren ook workshops en verschillende cursussen om de jongeren in contact te brengen met kunst en cultuur. Bijvoorbeeld striptekenen, muziekles, fotografie. Ze doen ook mee met de KunstKijk,” vertelt Elycia.

LEES OOK: Emma en Stan winnen een unieke prijs

Activiteiten
De aanwezige jongeren geven aan dat het JAC aanvoelt als een tweede huis. “We kunnen hier gewoon ons zelf zijn en met vrienden chillen wanneer we dat willen,” zegt een van hen, er is namelijk een vrije inloop van dinsdag tot en met vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur.
“Bij genoeg animo besluiten we ook wel eens op vrijdag een gezonde maaltijd te koken met de aanwezige jongeren,” laat Helen weten. “De inloop kost niets en ze kunnen binnenlopen wanneer ze willen. En het koken vinden ze ook hartstikke leuk. Dat geeft ze dan meteen weer wat zekerheid voor later.”

“We zijn ook met sport bezig,” vertelt Simon. “We hebben zaalvoetbal in Melissant en Middelharnis. En van februari tot juni hebben we een eiland breed pannatoernooi voor jeugd van 8 tot en met 16 jaar.”

“En we zijn in onderhandeling met een basisschool om een gastles te geven over roken, energie en alcohol,” zegt Helen. “Zo’n gastles is voor ons een win-win situatie, want wij leren de kinderen kennen en zij ons. Dat zou dus best wel eens van pas kunnen komen.”

Spreekuur
Jongerenwerk is er niet alleen voor de jeugd, maar ook voor hun ouders. “We organiseren af en toe ouderavonden. Niet alleen om de ouders te leren kennen, maar ook om ze te helpen met waar ze informatie, advies en hulp kunnen vinden,” vertelt Helen. “Daarnaast hebben we ook op woensdagavond een telefonisch spreekuur van 19.00 tot 20.00 uur. Dit kan uiteraard ook anoniem en als we merken dat we meer tijd nodig hebben dan maken we een aparte afspraak.” “Op die manier verlagen we de drempel voor jongeren en hun ouders in het belang van de jongeren,” aldus Elycia.

ZIJN Jongerenwerk is onderdeel van Stichting ZIJN en is gevestigd in het JAC aan de Molenweg 28 in Middelharnis. Jongerenwerk is te volgen via Facebook.com/zijnjongerenwerk, via Instagram.com/Jac_inloop en via de website www.zijngo.nl.

Reacties