Rabobank terug naar de Roots

Foto: Sam Fish

Een jaar lang is er hard gewerkt aan een kookboek van de Rabobank, samengesteld en gemaakt door Flakkeese partijen. “Er werd een kookboek gemaakt voor het 40-jarig jubileum van de Rabobank Foundation en we dachten dat we dat hier ook wel wat lokaler konden opzetten,” vindt Renata Brabander, directrice van Rabobank het Haringvliet.

“Er zijn enorm veel mensen op de wereld die niet genoeg voedsel hebben en de Rabobank Foundation probeert samen met Nederlandse boeren de derde wereldlanden te helpen de landbouw te verbeteren,” vertelt Ranata. “Daarnaast staat Nederland op de tweede plaats van de wereld voor het exporteren van voedsel. Dit zijn dingen waar wij trots op mogen zijn. Maar helaas is niet alles zo rooskleurig.”

Over de hele wereld zijn er zo’n 8 miljoen mensen met overgewicht en zo’n 1,4 miljard mensen, bijna het dubbele, zijn ondervoed. In Nederland is er maar vijf procent van de kinderen dat aan twee stuks fruit per dag komt. En de top vijf producten dat in Nederland wordt weggegooid bestaat uit zuivel, brood, groente, fruit en aardappelen.

LEES OOK: Gemeente koopt grond Boeter voor 985.000 euro

Rabobank Foundation
De Rabobank wil honger de wereld uithelpen, op zo’n manier dat de aardbol niet uitgeput raakt en de volgende generaties ook nog goed kunnen leven. Om dit te bereiken wordt de kennis van de medewerker en klant ingezet in combinatie met financiële middelen zodat de boeren in ontwikkelingslanden geholpen kunnen worden.

“De focus ligt niet op individuen, maar op corporaties en de rol van de Rabobank Foundation stopt ook pas als de hulpzoekende volledig op eigen benen verder kan gaan,” legt Renata uit. “Medewerkers van de Rabobank kunnen ook elke maand kiezen om 4 euro te doneren en de Rabobank verdubbelt dat dan ook. Op deze manier kan de Rabobank Foundation al 40 jaar helpen.”

Kookboek
Het kookboek werd overhandigd aan kok Ielya van Dam, omdat hij, met behulp van meerdere lokale partijen, de gerechten in het boek heeft gemaakt en uitgewerkt. “Het is heel bizar om een boek te hebben met je eigen naam erop, maar ik ben er enorm trots op. Niet alleen met het boek, maar ook met het doel van de opbrengst,” laat hij weten.

De opbrengst van het boek gaat namelijk niet naar de Rabobank Foundation, maar naar de voedselbank van Goeree-Overflakkee en de Hoekse Waard. “Hier in Nederland zijn ook genoeg mensen die honger hebben en op deze manier kunnen wij hen ook helpen,” aldus Renata. Het boek was te koop op de Energy Island beurs voor 15 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen