Toekomst Watertoren nog onzeker

Foto: Sam Fish

Het is alweer een tijdje geleden dat er iets in de Watertoren van Dirksland heeft gezeten, maar er zit verandering aan te komen. Meneer Koudstaal, van Maître André, en de Dorpsraad van Dirksland hebben beide interesse in het monument. Aan de gemeente de taak om te oordelen wie het pand gaat krijgen.

De Dorpsraad van Dirksland liet eerder dit jaar in een brief aan de gemeente weten zich zorgen te maken om de Watertoren. Het monumentale pand verkeert in slechte staat en lekt. De Dorpsraad vraagt de gemeente om hulp om er met een subsidie voor te zorgen dat de toren weer wordt hersteld. “De Provinciale Staten stellen jaarlijks € 650.000,- beschikbaar voor het behoud van Rijksmonumenten,” vertelt Frits Veringmeijer, vice-voorzitter van de dorpsraad tijdens een bijeenkomst op dinsdag 9 mei. “De gemeente heeft laten weten dat de subsidie voor dit jaar al helemaal verdeeld is en dat we te laat zijn. Ze willen ons wel graag helpen met het uitzoeken wat de schade precies is en hoeveel de reparatie gaat kosten zodat we volgend jaar in aanmerking kunnen komen voor de subsidie.”

Maar dat plan gaat misschien niet door. Als de gemeente besluit het pand te verkopen aan de heer Koudstaal, dan hoeven zij niets te investeren en zijn de kosten voor de koper. “Hij wil er kaas gaan produceren. Hartstikke interessant, maar ik ben bang dat de Watertoren voor goed afgesloten zal zijn voor de inwoners van Goeree-Overflakkee en andere belangstellenden,” laat voorzitter Jan Leenders weten. “Als de gemeente besluit dat de Watertoren in onze handen komt, dan zullen inwoners van Dirksland zich moeten melden om te helpen met het beheren van het pand.”

LEES OOK: Nacht van de Nacht op Goeree-Overflakkee

Het besluit van de gemeente wordt gevormd aan de hand van een plan dat beide partijen moeten inleveren. “Wij willen er open gebouw van maken. Er kunnen exposities inkomen, mensen moeten er kunnen trouwen en er kunnen feesten georganiseerd worden, er kan vergaderd worden. De Watertoren heeft een hoop mogelijkheden, maar dan moet het wel eerst opgeknapt worden,” aldus Jan Leenders.

Frits Veringmeijer geeft ook aan waarom de Dorpsraad het gebouw zo graag wil hebben. “We willen meer reuring in het dorp. We willen dat er meer te doen komt en dat mensen Dirksland weer leuk gaan vinden. De Watertoren kan ons helpen Dirksland weer op de kaart te zetten. We kunnen, na de reparatie, de toren mooi vanaf onder verlichten zodat hij weer opvalt. Maar we willen ook graag weten hoe de rest van Dirksland hierover denkt en of zij nog ideeën hebben voor de Watertoren. Het hoeft niet perse geld op te leveren, we willen gewoon dat het dorp weer gaat bloeien.”

Slechte staat
‘Het probleem met de Watertoren is dat er bij regen vocht door de muren slaat. Dit neemt zulke vormen aan dat bij een flinke bui de begane grond onderloopt. Het zou mogelijk zijn dit op te lossen door een coating aan te brengen aan de buitenkant van de toren zodat de waterinslag wordt verminderd,’ schrijft de dorpsraad in een brief aan het College.

“Als er niks wordt gedaan om dit probleem op te lossen dan stort de toren over een paar jaar in, want al dat water maakt het gebouw poreus,” zegt bestuurslid Gelein Ruts. “Het zou zonde zijn om dit pand te verliezen. Het is een echt herkenningspunt voor mensen en voor velen voelt het zien van de Watertoren als thuiskomen.”

 

Nieuwe eigenaar
De nieuwe eigenaar wordt toegewezen door de gemeente Goeree-Overflakkee. Alle geïnteresseerde partijen moeten een plan inleveren waarin staat aangegeven wat ze met de Watertoren willen doen. Het College van B&W beslist dan wie de nieuwe eigenaar wordt aan de hand van verschillende factoren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen