Gezellige aanschuiftafel Bij Elles

Foto: Sam Fish

Van 21 september tot en met 1 oktober is het de week tegen eenzaamheid. Restaurant Bij Elles aan de Nieuwstraat in Middelharnis kwam met het perfecte idee om mensen niet alleen te laten eten: de aanschuiftafel!

“Het idee is eigenlijk best spontaan ontstaan,” vertelt Elles Hagens. “We hebben heel veel vaste klanten die hier komen eten als ze geen zin hebben om te koken of als hun partner niet thuis is en als je dan onderling een beetje zit te kletsen komen er wel eens leuke ideeën in je op.” De term aanschuiftafel had ze al een keer online voorbij zien komen en ze had het erover met Karin Meijlink, haar rechterhand en partner in crime. “We vonden het wel een heel erg leuk idee en precies in die week zagen we ook ineens overal advertenties over de week tegen eenzaamheid. Toeval bestaat niet,” vindt Elles. “Het plan was dan ook om in het kader van die week in september en oktober elke donderdag de aanschuiftafel te dekken, maar we vinden het eigenlijk zo’n leuk idee dat we het gewoon standaard elke donderdag gaan doen.”

Het menu
Eten aan de aanschuiftafel is eten wat de pot schaft. “Het is verstandig om een avontuurlijke eter te zijn, maar je kunt gewoon elke week op onze website terug vinden wat er geserveerd gaat worden, dus een echte verrassing is het niet,” vertelt Elles. “Het varieert van stamppot tot curry, dus er is voor iedereen wel wat.” Letterlijk, want er wordt ook rekening gehouden met vegetariërs, mensen die een intolerantie hebben voor lactose en ze kunnen redelijk glutenvrij eten klaar maken. “We hebben geen speciale plek daarvoor, dus de kans dat er gluten in terecht komen is aanwezig, maar als het een keuze is om glutenvrij te zijn dan moet dat geen probleem zijn.”

LEES OOK: Leuke evenementen rond de Maand van de Geschiedenis

Daarnaast is ook bijna alles biologisch. “Dat houdt niet in dat je hier droge linzen zit weg te harken. We hebben namelijk ook gewoon taart en broodjes hamburger. Alles is net zo lekker alleen milieuvriendelijker,” legt Elles uit.

Solotafels
Uiteraard is er ook gedacht aan de ietwat onzekere of verlegen mensen. “We snappen het als mensen het eng vinden om aan een tafel met vreemden te zitten, daarom dekken we ook solotafels,” vertelt Karin. “Op die manier ben je toch onder de mensen, maar kun je je comfortzone behouden. Wil je dan toch aansluiten bij anderen of in een gesprek, dan kan dat. Het is niet erg om alleen uit eten te gaan, er is altijd wel iemand om mee te kletsen.”

“Het is een hele leuke manier om andere mensen te leren kennen,” vindt Karin. “Je moet het zien als een stamtafel, maar dan in een restaurant. We zouden het heel erg leuk vinden om te zien dat mensen met elkaar in contact komen op een laagdrempelige manier.”

Reacties

Cookieinstellingen