Maand van de Geschiedenis gestart

Foto: Sam Fish

In het Streekmuseum is op zaterdagmiddag 30 september het startsein gegeven voor de Maand van de Geschiedenis. Een maand vol leuke evenementen.

De Maand van de Geschiedenis is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat landelijk wordt georganiseerd door verschillende verenigingen. Op Goeree-Overflakkee wordt dat gedaan door De Motte, de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, het Streekarchief Goeree-Overflakkee en het Streekmuseum, met een financiële bijdrage van de gemeente Goeree-Overflakkee. Het is zelfs het grootste evenement van Nederland en Goeree-Overflakkee is terug te vinden in de Top 10 gemeenten waar iets wordt georganiseerd.

Aftrap
Zoals bij elk thema-evenement zorgt ook dit keer het Streekmuseum voor een leuke en gezellige opening. “We gaan hier natuurlijk niet zomaar een lintje doorknippen,” zegt Bertrand van den Boogert van het Streekmuseum. “Iedereen krijgt een blinddoek en dan gaan we koekhappen. Wie als eerste het plakje ontbijtkoek opheeft mag het museum openen.”
De strijd barst los en binnen een minuut is de winnaar al bekend: Amanda mag het Streekmuseum openen. Met drie wc-rollen zorgt zij ervoor dat de blikken verdwijnen die de deur van het museum blokkeren.

LEES OOK: Het eerste LHBT-boeken evenement op Goeree-Overflakkee: GO Pink Pages

Maar dat is niet alles. Gerdie Schellevis, oprichter van Breicafé Steekje Los laat weten dat de retro-pannenlappen, die de leden de afgelopen maanden hebben gemaakt, binnen te koop zijn voor maar 4 euro per set. Deze zijn de hele maand nog te koop en zijn allemaal te vinden bij binnenkomst in het Streekmuseum.

Ook Wethouder Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee is aanwezig. “Toen was geluk nog heel gewoon. Niet alles was beter zoals het vroeger was, maar door sommige geuren, kleuren of liedjes wordt je toch altijd even meegenomen naar vroeger. Voor mij is dat het nummer Hey Jude,” begint hij. “Geluk is maar moeilijk te vangen, iedereen heeft wel een ander idee over wat geluk nou inhoudt. Maar volgens mij is geluk te omvatten in deze woorden: ‘beleef de kwaliteit’, iets wat iedereen wel zal herkennen.”

“Als gemeente is het fijn om te zien dat een evenement als dit zo veel mensen bij elkaar brengt, dus daar geven we graag projectsubsidie voor weg. En ik hoop dat er veel mensen op afkomen, want wie het verleden niet kent, heeft geen toekomst.”

Evenementenprogramma
De hele maand oktober vinden er in het Streekmuseum verschillende evenementen plaats rondom het thema geschiedenis. Hieronder een overzicht van de planning.

Op donderdag 12 oktober is het museum ’s avonds extra open van 19.00 tot 21.30 uur. Je wordt ontvangen door de familie die het Streekmuseum bewoont. Dit alles in een nostalgische sfeer en voorzien van lokale lekkernijen. Uiteraard is alles in het museum te bezichtigen.

Op zaterdag 14, woensdag 18 en zaterdag 28 oktober richt de organisatie zich op de kinderen van 8 tot en met 13 jaar met een archeologietocht. In het Streekmuseum worden archeologische vondsten bekeken en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag met een metaaldetector. De tochten duren alle dagen van 12.30 tot 16.00 uur.

Een avondje Bert Haanstra op woensdag 18 oktober in het Diekhuus te Middelharnis. Als je het over Nederlandse films en nostalgie hebt, gaat het over Bert Haanstra. In het Diekhuus worden deze avond vanaf 20.00 uur de films Fanfare, Glas, Alleman en Bij de beesten af vertoond.

Avond van de geschiedenis op woensdag 25 oktober in het Rondeel. Om 20.00 uur zal auteur Annegreet van Bergen je mee terug nemen naar de Gouden jaren in een feest van herkenning.

LEES OOK: Nu nog meer genieten bij ’t Genot

De afsluiting van de Maand van de Geschiedenis voor het Streekmuseum vindt plaats op vrijdagavond 27 oktober. Vanaf 19.00 uur kun je Oud-Hollandsche spelletjes spelen met als klapper op de vuurpijl een echte Flakkeese Bingo om 21.00 uur.

De echte afsluiting is een dag later op zaterdag 28 oktober op het terrein van de Prins Maurits in Middelharnis. Daar is een Cultuur Historische Markt en er is een lezing van Annejet van der Zijl, schrijfster van onder meer Sonny Boy. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Kijk voor alle informatie en prijzen op www.leerenbeleef.nl of vraag ernaar aan de balie van de bibliotheken op het eiland. Het volledige programma van de Maand van de Geschiedenis is ook verkrijgbaar in het Streekmuseum.

Reacties

Cookieinstellingen