Drogisterij Van Loon is Hofleverancier

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Drogisterij Van Loon uit Oude-Tonge viert dit jaar haar 125-jarig bestaan, maar dat is niet het enige leuke nieuws!

Op donderdagmiddag 13 juli ontving de winkel aan de Kerkring het predicaat Hofleverancier uit handen van Jaap Smit, Commissaris van de Koning van Zuid-Holland. Het is een koninklijke erkenning voor kleine en middelgrote bedrijven die niet noodzakelijkerwijs aan het Hof hoeven te leveren. Een bedrijf dat in aanmerking wil komen voor het predicaat moet minstens honderd jaar oud zijn met een zeer goede reputatie in de regio. Op dit moment hebben zo’n 450 winkels het predicaat ontvangen.

“Dat predicaat komt niet aanwaaien hoor, daar moet je wel wat voor doen,” laat winkeleigenaresse Eef van Loon weten. “Je moet het zelf aanvragen bij een jubileum van 100, 125 of 150 jaar. De gemeente wil dan cijfers, verhalen en foto’s van de winkel hebben en ze willen weten of je altijd goed je best hebt gedaan. En als de gemeente dat allemaal goedkeurt wordt het doorgestuurd naar de provincie en zij sturen een arbeidsinspecteur die komt kijken of alles in de winkel veilig is, maar ook hoe je sociaal bekend staat in het dorp. Als dat rapport wordt goedgekeurd zet de koning zijn handtekening eronder en krijg je het predicaat. In maart hoorden wij dat de koning had getekend.”

LEES OOK: Gaan de wooncorporaties samenwerken?

Trotse klanten
“Voor de klanten is het wel duidelijk dat dit echt een bijzondere winkel is. Als klanten horen wat er bij zo’n predicaat komt kijken staan ze wel even te kijken. Ze krijgen dan nog meer respect voor wat we doen,” vertelt Eef blij. “Er wordt goed gereageerd in het dorp. Mensen zijn echt heel hartelijk, ze gunnen het ons en wij worden daar uiteraard heel erg blij van. Het voelt als een schouderklopje voor ons harde werk. Klanten brengen bloemen om ons te feliciteren, het is echt heel leuk. Ik ging altijd wel graag werken, maar het is nu extra leuk met de bloemen.”

Hard werken
“Dat het een oud bedrijf is geeft het wel een naamsbekendheid en een vaste klantenkring, maar het blijft toch ook heel hard werken om de klanten te behouden. We hebben af en toe een online-actie om de klanten blij te houden, maar ook bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiste die langs komt voor informatie, een visagiste, dat soort dingen. We zorgen ervoor dat er wat te beleven valt in de winkel zodat mensen ook terug blijven komen,” zegt Eef. Tot december heeft Van Loon verschillende acties in de jubileumfolder. Deze komt elke eerste week van de maand huis aan huis op de mat te liggen op heel Oost-Flakkee en Nieuwe-Tonge.

Nu de winkel het predicaat heeft ontvangen komen er ook wat wijzigingen in de uitingen. “We laten het in de uitstraling meer zien met de klantenkaarten, tasjes en folders. Dat gaat niet allemaal in één keer, maar geleidelijk aan wordt het wapen steeds vaker zichtbaar.”

“We hebben altijd in hetzelfde pand gezeten. Het pandje naast de hoek was de originele winkel en later hebben we het hoekpand en het pand om de hoek erbij gekocht waardoor de winkel wel aardig is uitgebreid door de jaren heen,” vertelt Eef.

Drogisterij Van Loon werd opgericht in 1892 door Jacob de Korte en Pietertje van Loon. In 2000 werd de winkel tweede in de landelijke verkiezing voor de Drogist van het Jaar. De drogisterij wordt gerund door Eef, haar man Ko, haar schoonzus Sita en twee parttimers Connie en Dianne.

 

Reacties