Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag

Foto: Jorn Baars ©

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Op zaterdag 25 mei 2024 is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners langs de Nederlandse kust. Ook in Ouddorp moesten bewoners evacueren. De Duitse bezetter wilde de kust tegen een geallieerde landing verdedigen en een ruim schootsveld was daarbij noodzakelijk.

Bunkerdag in Ouddorp

Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht. Dat gebeurt aan de hand van verhalen van de vele vrijwilligers. Bezoekers van de Zuid-Hollandse eilanden kunnen bij bunkercomplex De Punt een compleet bunkerdorp bezoeken. De gehele dag zijn er rondleidingen langs de 15 bunkers, die allen hun eigen specifieke functie hadden.

Daarnaast zijn er verschillende activiteiten zoals demonstraties van modeltanks en zendamateurs. In de 504 bunker worden korte filmpjes vertoond over de Atlantikwall, de verdedigingslinie waar deze bunkers onderdeel van waren. Schrikt niet als je Duitse militairen tegenkomt, deze acteurs tonen hoe het leven eruitzag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen leer je de verhalen van de wijk en haar bewoners kennen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall

De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West-Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen