RGO-Leerlingen op uitwisselingsproject

Villy (links) en Tim (rechts)
Foto: Sam Fish

Zo’n 25 Deense middelbare scholieren zijn zondagmiddag aangekomen bij de RGO in Middelharnis voor een uitwisselingsproject.

De leerlingen blijven tot en met vrijdag. Villy Haase van 14 uit Kopenhagen blijft deze week bij de 14-jarige Tim Wielhouwer in Sommelsdijk.

“Tot nu toe was het leukste moment hier in Nederland dat we uit de bus stapten en iedereen voor het eerst ontmoetten”, vindt Villy. “We hebben natuurlijk wel via Social Media contact gehad met elkaar, maar het is toch anders als je elkaar dan ineens in levende lijve ziet”. Maar dat is niet het enige leuke aan het hele project. “Ik vind het geweldig om nieuwe mensen te leren kennen en om nieuwe vrienden te maken. Er zijn twee klasgenootjes die niet meedoen en ik snap dat echt niet. Een kans als deze krijg je nooit meer”. Ook bij Tim in de klas zijn er leerlingen die niet mee doen, tien zelfs. “Ik heb geen idee waarom ze niet meedoen, volgens mij hadden ze er gewoon geen zin in”, zegt hij. “Ik vond het echt een geweldige kans en ik heb meteen ja gezegd”.

LEES OOK: RGO zet zich in voor betere verkeersveiligheid

Sightseeing
Natuurlijk is het niet alleen maar een weekje naar school in een vreemd land, met vreemde mensen en een vreemde taal. De uitwisselingsleerlingen gaan samen met de RGO-leerlingen ook nog op stap. Zo is de groep dinsdag 13 september een dagje naar Rotterdam geweest. “We hebben de Kubuswoningen gezien, Centraal Station en de Markthal”, vertelt Villy. “Ik hoopte eigenlijk de Arena nog te zien, maar ik begrijp dat dat een beetje ver weg is. Het is niet erg hoor, ik heb hier alles wat ik nodig heb”. “We zijn wel wezen bowlen in de Staver”, zegt Tim.

Kleine Zeemeermin
De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

“Ik wil hem in Kopenhagen het Kopenhagen Stadion laten zien en als hij de Kleine Zeemeermin wil zien dan kan dat natuurlijk ook”, zegt Villy enthousiast. “En natuurlijk neem ik hem ook mee naar Tivoli”. Tivoli is het pretpark van Kopenhagen. Een kermis die elke dag open is, met achtbanen, draaimolens, sfeerlampjes als het donker is en in de zomer kun je voor een bepaald bedrag de hele zomer lang naar de verschillende concerten die er gegeven worden. Afgelopen zomer gaf onder andere de Nederlandse Tiësto een optreden in Tivoli.

Eten
Nederland is een land met eigen smaken, Denemarken ook. “Mijn moeder heeft vandaag kruukplaetjes gebakken”, vertelt Tim. “En we hebben hem stroopwafels laten eten”. “De stroopwafels waren erg lekker. En de hagelslag ook! Dat hebben we niet in Denemarken. Erg lekker allemaal. Maar ik ga Tim ook echte Deense dingen laten eten zoals Rugbrød (roggebrood).

Taal
De taal is natuurlijk wel een kleine barrière. “Het is de bedoeling dat we alles in het Engels doen, zo verbeteren we onze woordenschat en het taalgevoel”, legt Tim uit. Toch had Villy zich voorbereid op zijn komst naar Nederland. “Ik heb geoefend. Ik kan nu Goedemorgen en pardon, spreekt u Engels?, en hallo, doei, sorry. De echte basisdingen. Ik kan ook tot tien tellen in het Nederlands. Op school hebben we niet extra geoefend met de Engelse taal, maar ik heb zelf echt moeten hameren op het woord charger, oplader. Ik moet toch mijn telefoon op kunnen laden”, vertelt hij lachend.

LEES OOK: OBS de Inktvis helpt de kinderafdeling van het ziekenhuis

Thuis
Villy mist zijn thuis niet echt, maar dat kan ook bijna niet. “Mijn moeder en ik sturen elkaar elke dag wel een paar berichtjes. Zij laat weten hoe het daar gaat, met mijn drie broers en mijn zusje en zo, maar ik stuur haar ook foto’s van waar ik ben en ik laat weten hoe het met mij gaat”, zegt hij. “Daarnaast heb ik ook bijna geen tijd om Denemarken te missen. We doen hier zo ontzettend veel leuke dingen! We gaan straks naar vrienden van Tim om voetbal te kijken en daarna gaan we nog een potje Fifa spelen. Ik vermaak me hier prima!”.

Uitwisseling
“Het is veel beter dan ik had verwacht”, vindt Villy. “Ik dacht eigenlijk dat het best ongemakkelijk zou zijn, maar ik heb zo veel nieuwe en leuke mensen leren kennen, ik vind het echt heel cool”. Tim sluit zich daar volledig bij aan. “Iedereen is echt heel aardig. Ik kijk er echt heel erg naar uit om naar Kopenhagen te gaan in mei”. En een bericht voor iedereen die twijfelt: “Gewoon doen, just do it! Het is echt een geweldige ervaring”, aldus Tim en Villy.

Villy (links) en Tim (rechts)
Villy (links) en Tim (rechts)

Reacties

Cookieinstellingen