Kinderen maken zich zorgen om verkiezingsuitslag

Foto: Afbeelding van Gundula Vogel via Pixabay

Kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar klopten in de week van de verkiezingen zestig keer aan bij De Kindertelefoon.

Zij belden om hun zorgen en vragen rondom de verkiezingsuitslag te bespreken. De Kindertelefoon wordt wel vaker gebeld over de politiek, dus dat is in principe niets nieuws. Maar normaal gesproken gaat het om enkele gesprekken per week over dit onderwerp. Daarom spreekt de hulplijn nu dan ook van een piek.

Roline de Wilde is directeur van de Kindertelefoon. Zij vertelt dat dat kinderen belden en chatten met zorgen over de consequenties die de uitslag voor henzelf of klasgenoten heeft. Dit ging bijvoorbeeld om kinderen met een migratieachtergrond en om queer jongeren. Ook wilden kinderen praten over meningsverschillen met klasgenoten en ouders, en de ingewikkeldheden die daarbij komen kijken. “Ze hebben het gevoel dat ze extra moeten opletten met wat ze zeggen, of zijn ontevreden over de verkiezingsuitslag,” licht de directeur toe.

Online

Verder deelden kinderen en jongeren op het forum van De Kindertelefoon hun mening over de verkiezingsuitslag met elkaar. Ze spraken daar ook over wat zij gestemd zouden hebben als ze oud genoeg waren geweest, en waarom.

De supportlijn van De Kindertelefoon voor jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar had het in de verkiezingsweek ook drukker dan normaal met gesprekken over de politiek, meldt de stichting. “Onze vrijwilligers merken dat de politieke situatie bij kinderen en jongvolwassenen die contact zoeken veel zorgen oproept. Het lucht vaak op wanneer ze hier in vertrouwen over kunnen praten.”

Een woordvoerder van de stichting laat weten dat het om een eenmalige piek ging. Deze kwam gelijk na de verkiezingsuitslag en is nu weer voorbij.

Scholierenverkiezingen

Bij de scholierenverkiezingen, die in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen werden gehouden, was de PVV de winnaar. Die uitslag kwam dus overeen met de verkiezingsuitslag van de landelijke verkiezingen. Als het aan de scholieren lag, waren respectievelijk FVD en VVD daarna de grootste partijen geworden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen