Meteorologische winter begint met vrieskou

Foto: Pixabay; kaboompics

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden ’s nachts en in de vroege ochtend.

In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag. Dat gebeurt als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline. De astronomische winter begint op 21 december. Maar voor meteorologen is 1 december het begin van de winter. Dat maakt vrijdag 1 december de start van de winter en dat is ook meteen de koudste dag van de week.

In de nacht en vroege ochtend is het op grote schaal -1 tot -4 graden. En in de oostelijke helft van het land vriest het mogelijk harder dan -5 graden. “Op de koudste plekken kan het -7 graden worden. Op een enkele opgespoten ijsbaan zou dan geschaatst kunnen worden,” aldus het weerbureau.

Koude start

Vrijdagochtend blijft het nog even vriezen en is het mooi winterweer. In het westen komt de temperatuur ’s middags een graad boven nul uit, maar in het oosten kan het de hele dag blijven vriezen. In dat geval is er sprake van een ijsdag. In het westen zakt het kwik op veel plaatsen ’s avonds ook weer tot onder het vriespunt. In het noordelijk kustgebied en aan de westkust is er vrijdag kans op een enkele winterse bui met hagel en sneeuw.

De meteorologische winter begint dit jaar relatief koud. Vorig jaar was het op 1 december 6 graden in het oosten tot 9 graden aan zee. Dat zijn volgens Weeronline de normale middagtemperaturen voor deze tijd van het jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen