In september extra afsluitingen van de Haringvlietbrug

Foto: Hans van Loon

De werkzaamheden aan de Haringvlietbrug zijn officieel afgerond, maar het is nog niet helemaal klaar.

De brug gaat daarom in september één weekend en 13 nachten dicht voor extra werkzaamheden. Ook zijn er drie reservenachten. De afsluiting geldt voor al het wegverkeer. Ook de parallelbaan is dan afgesloten.

De afsluitingen zijn nodig voor de laatste stappen van de renovatie van de brug. Deze momenten wordt het technisch systeem voor de bediening, besturing en bewaking getest. Ook worden deze momenten gebruikt voor het afstellen van het bewegingswerk van de nieuwe brugklep. Na de testen kan de brug worden gecertificeerd. In het najaar van 2023 gaat hij dan ook weer open voor hoge scheepvaart.

Afsluitingen

Zoals gezegd is er één weekendafsluiting in september. Deze duurt van vrijdag 8 september 22.00 uur tot maandag 11 september 05.00 uur. De brug én parallelbaan zijn dan het hele weekend dicht voor al het verkeer in beide richtingen.

Daarnaast zijn er in de periode van 4 tot en met 27 september diverse nachtafsluitingen. Dit is elke keer van 22.00 uur tot 05.00 uur de volgende ochtend. En de afsluiting geldt ook voor de parallelbaan. Hieronder de datums op een rijtje.

  • Maandag 4 tot en met donderdag 7 september
  • Maandag 11 tot en met donderdag 14 september
  • En maandag 18 en dinsdag 19 september

Er zijn ook drie reservenachten. Dat zijn woensdag 20, dinsdag 26 en woensdag 27 september. Deze nachten worden alleen ingezet als het nodig is.

Combineren van werkzaamheden

In de nachtafsluiting wordt getest of de technische systemen van de brug goed werken. Zo kan de brug veilig worden bediend voor weg- en scheepvaartverkeer. Tijdens de weekendafsluiting wordt de aandrijving van de brugklep ingeregeld. Hierbij wordt bijvoorbeeld de snelheid waarmee de brug open en dicht gaat afgesteld. Ook testen ze diverse veiligheidsfuncties. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee de brugklep tot stilstand komt in een noodsituatie.

Hier zijn veel verschillende testen voor nodig en die kunnen elk lang duren. In het uitsluitingsweekend worden tegelijkertijd asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd. Daarbij wordt de hele parallelbaan voorzien van een nieuwe deklaag. Ook voert Rijkswaterstaat reparaties aan het beton en de geleiderail uit. Door deze werkzaamheden te combineren, hoeft de weg later niet nog een keer afgesloten te worden.

Omleidingen

Tijdens de afsluitingen wordt het verkeer omgeleid via de A16 (Moerdijkbrug) of via de N57 (Haringvlietdam). Het verkeer van en naar de Hoeksche Waard kan tijdens de afsluiting gratis door de Kiltunnel (N217). Houd rekening met ongeveer 30 minuten extra reistijd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen