Tijd om te kiezen…..

Foto: Sam Fish

Tijd voor Stap 4 in de realisatie van een prachtig beeld in en over de haven van Oude-Tonge. De keuze van het ontwerp!

Zoals al eerder aangekondigd, komt er een prachtig kunstwerk in de haven van Oude-Tonge. De keuze voor dit beeld vindt plaats met maximale betrokkenheid van de mensen die in Oude-Tonge wonen. De eerste drie stappen zijn gezet en er zijn vijf thema’s gekozen door de inwoners. De thema’s voor het beeld zijn:

De Modderleeuw
Een speciale platbodem waarmee de haven op diepte werd gehouden.

De havenmeester
Een eeuw lang zijn er markante havenmeesters geweest die de orde bewaarden, sluizen schutten en het reilen en zeilen in en rond de haven bestierden.

Laden en lossen
In de 50’er en 60’er jaren kwamen de schepen om de pakhuizen te vullen. Met name de peeiennetten waren erg spectaculair.

Kaaiwerkers/groenstriepers
Eeuwenlang moeten kaaiwerkers het havenbeeld van Oude Tonge bepaald hebben. Schippers kwamen en gingen maar de kaaiwerker bleef ter plekke om de schepen te laden en lossen.

Groot baken
De aanloop van de haven van Oude Tonge was gevaarlijk doordat de sterke vloedstroom dwars over de smalle toegangsgeul stroomde. Er waren gevaarlijke ondieptes net naast de vaargeul. Veel schepen zijn daar gestrand en vergaan. Het groot baken was het eerste baken aan de buitenzijde en van levensbelang.

LEES OOK: Mediapartners NK Wielrennen bekend

Kunstenaars van KunstPlus zijn aan het werk gegaan met deze thema’s en nu is het aan de inwoners om hun drie favoriete ontwerpen te kiezen.

De ontwerpen worden vanaf 20 mei tentoongesteld in galerie KunstPlus in Oude-Tonge. Tussen 20 mei en 22 juni kunnen inwoners van Goeree-Overflakkee hun stem uitbrengen op de ontwerpen. Dat kan door langs te komen in de Galerie aan de Dabbehof en stemmen.

Op 22 juni stopt de stemronde en is de stemming ten einde. Op de 22ste wordt ’s avonds in de galerie een feestelijke bijeenkomst georganiseerd om de drie ontwerpen met het hoogst aantal stemmen te bekend te maken.

Een jury bestaande uit een vertegenwoordiger van de Dorpsraad, Gemeente, Provincie, museum en een onafhankelijk kunstenaar kiest daarna de uiteindelijke winnaar. Komt dus allen naar de galerie en breng uw stem uit op uw favoriete ontwerp. Open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur.

Reacties