Ernstige verkeershinder door afsluiting Haringvlietbrug

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is geen verrassing dat de Haringvlietbrug gerenoveerd wordt. Vanaf vrijdag 9 juni is hij dan ook maar liefst acht weken dicht voor verkeer.

Op vrijdag 9 juni sluit de brug om 22.00 uur. Pas op vrijdag 4 augustus om 23.00 uur gaat hij weer open. In deze acht weken worden de brugklep en het bewegingswerk vervangen. In eerste instantie zou de burg zeven weken afgesloten zijn. Echter is de planning voor de werkzaamheden gedetailleerder uitgewerkt. En dus moest ook de geplande reserveweek in augustus ingezet worden voor een op de millimeter nauwkeurig afstellen van de nieuwe klep.

Door de renovatie blijft de brug ook in de toekomst veilig en de regio bereikbaar. De extra reistijd op de omleidingsroutes kan tijdens de spits oplopen tot meer dan een uur. Rijkswaterstaat vraagt weggebruikers dan ook om in deze periode thuis te werken en/of buiten de spits te reizen. Misschien kun je samen reizen. Dit alles om ervoor te zorgen dat het verkeer minder lang vast komt te staan.

Omleidingen

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug gelden wat afsluitingen. Auto-, motor en vrachtverkeer wordt omgeleid via de A59, A17 en A16 (Moerdijkbrug) en via de N59 en de N57 (Haringvlietdam). In de Hoekse Waard wordt verkeer omgeleid via de N217 en de Kiltunnel. Deze tunnel is tijdens de afsluiting tolvrij.

Voor fietsers, brommers, scooters en voetgangers vaart een gratis pont. Dit geldt ook voor landbouwvoertuigen die van de parallelbaan van de brug gebruik maken. Aan de noordzijde vertrekken de ponten vanaf het strand bij Numansdorp. Aan de zuidkant gaan ze vanaf recreatieterrein Hellegatsplein/trailerhelling De Banaan.

De pont voor fietsers- en voetgangers vaart elk half uur. Van maandag tot en met zaterdag is dat tussen 6.00 uur en 19.45 uur en op zondag tussen 11.00 en 19.45 uur. Landbouwverkeer kan van maandag tot en met zaterdag ook tussen 6.00 en 19.45 uur elk half uur van de pont gebruik maken en op zondagen tussen 07.00 en 12.45 uur.

Openbaar vervoer

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug worden buslijnen van Connexxion en Arriva die normaal over de brug gaan, aangepast. Extra reiskosten worden gecompenseerd. Reizigers kunnen hiervoor contact opnemen met de betreffende vervoerders. Voor reizigers tussen Zeeland/West-Brabant en Rotterdam is de trein een alternatief voor de auto. De capaciteit van Intercity’s tussen West-Brabant en Rotterdam wordt daarom vergroot. Tussen Drechtsteden en Rotterdam kunnen reizigers met korting gebruik maken van de Waterbus. Meer informatie over deze actie is te vinden via ways2go.nl.

Renovatie klep Haringvlietbrug

De Haringvlietbrug is in 1964 geopend voor verkeer. Nu, bijna 60 jaar later, heeft de brugklep het einde van zijn technische levensduur bereikt. Deze kan niet meer worden bediend voor de scheepvaart. De klep van de Haringvlietbrug, het bewegingswerk en alle technische systemen worden vervangen. In het najaar worden de technische systemen getest. Hiervoor zijn in september nog een aantal nacht- en weekendafsluitingen van de brug noodzakelijk. Deze worden nog gepland.

Naar verwachting is de renovatie in het najaar klaar en kan de brug weer worden bediend voor de scheepvaart. Meer informatie over de hinder en maatregelen vind je op de website van Rijkswaterstaat.

Afsluitingen Heinenoordtunnel

Maar het blijft niet alleen bij de afsluiting van de Haringvlietbrug. Van zaterdag 5 tot maandag 7 augustus is namelijk ook de Heinenoordtunnel afgesloten. De tunnelbuis naar Bergen op Zoom gaat dan dicht voor verkeer. Aansluitend is de tunnel van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 1 september in beide richtingen dicht. De brug en tunnel zijn dus niet gelijktijdig afgesloten.

Cookieinstellingen