Kieskompas lanceert stemhulp voor verkiezingen

Foto: Kieskompas

Kieskompas lanceert vandaag, donderdag 16 februari, een stemhulp voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 15 maart.

De stellingen die de kiezer moeten helpen bij de stemkeuze zijn opgesteld door journalisten van dertien regionale omroepen. Sander van Barneveld is voorzitter van het overleg van hoofdredacteuren van de regionale publieke omroepen. Volgens hem gaan de stellingen over thema’s die “echt” spelen in de afzonderlijke provincies.

“Zo is in Friesland een belangrijk thema het winnen van gas in de Waddenzee. Terwijl de verschraling van het openbaar vervoer juist in Zeeland de gemoederen bezig houdt. Elk Kieskompas is dus anders en dat zorgt ervoor dat kiezers hun mening goed kunnen vergelijken met die van de politieke partijen.”

Samenwerking

Dat de stemhulp samen met journalisten is gemaakt, is voor de Provinciale Statenverkiezingen een primeur. “Hierdoor hebben we een stemhulp kunnen maken zonder enige bemoeienis van politieke partijen,” aldus Willem Blanken, directeur Kieskompas.

De regionale omroepen die hebben meegewerkt aan de stemhulp zijn Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Utrecht, Omroep Flevoland, NH Nieuws, Omroep West, Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1.

Cookieinstellingen