Waarom vliegen die heli’s toch steeds over?

Foto: Sam Fish

Je hebt het misschien al een keer gemerkt. Vier helikopters die achter elkaar aan vliegen met een vaste afstand ertussen. En dat meerdere keren per dag.

Door Sam Fish

Ja, wij merkten het ook en besloten het eens na te vragen bij de gemeente. Want elke keer gaan die helikopters dezelfde kant op in dezelfde formatie met dezelfde afstand. En dat maakt een goede herrie. De gemeente wist het in eerste instantie ook niet, maar had ze ook al over horen en zien vliegen. Zij hebben het daarom even nagevraagd voor ons.

Het uiteindelijke antwoord was: Amerikaanse apaches en die vliegen nog tot zaterdag heen en weer over Zeeland. Daarbij zat een linkje naar een artikel van het AD. Nu zijn wij natuurlijk geen Zeeland, maar als ze vanuit Gilze-Rijen naar Zeeland gaan, dan pakken ze toch een stukje mee van ons eiland.

Amerikanen in Duitsland

Het gaat dus om vier Amerikaanse apache gevechtshelikopters. Deze vliegen twee weken lang over en weer. De Amerikanen hebben hun legerbasis in Duitsland, maar logeren volgens het AD voor twee weken op vliegbasis Gilze-Rijen. Ze trainen namelijk boven de Noordzee.

Het gaat om de helikopters van het type AH-64D. Die worden ook wel omschreven als vliegende tanks en defensiewoordvoerder kapitein Eric Vorstenbosch vertelt tegen het AD dat die rijk zijn uitgerust met wapens. Wil je weten waar ze precies op oefenen? Check dan zeker het artikel van het AD.

Cookieinstellingen