Foto’s – Prinses Beatrix bij herdenkingsdienst

Foto: Sam Fish

Het is 1 februari 2023. Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat onder meer Goeree-Overflakkee werd getroffen door de Watersnoodramp.

Door Sam Fish

Elk jaar zijn er meerdere herdenkingsdiensten op het eiland. Die in Oude-Tonge kreeg vandaag wel heel hoog bezoek. Prinses Beatrix was aanwezig bij de herdenkingsdienst. Twintig jaar geleden was ze ook in Oude-Tonge te vinden. En toen de ramp zich voltrok was ze zelf pas 15 jaar, maar ze kwam wel meteen in actie om mensen en vooral kinderen te helpen. Haar moeder, Juliana, kwam een paar dagen na de ramp zelf naar Goeree-Overflakkee om de situatie te bekijken.

De dienst

De herdenking in Oude-Tonge begint in de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart Kerk aan de Nieuwstraat. Vooraf was er al opgeroepen om op tijd te komen. Om half 10 was de kerk echter al helemaal vol. Alle 500 plekken waren bezet. Om 10 voor 10 kwam Hare Koninklijke Hoogheid aan bij de kerk, onder politiebegeleiding.

Wim Harteveld heette iedereen welkom, in het bijzonder de mensen die de ramp hebben overleefd. Eén van hen is Jo Tanis-Meijer. Zij vertelde in de kerk over die verschrikkelijke nacht. “Ik kwam uit een gezin van 7 mensen, mijn vader en moeder en we waren met vijf kinderen,” vertelt ze. “Die nacht moesten we het dak op en dat ging al snel mis.” Ze vertelt hoe haar moeder en drie zusjes verdronken. Haar vader hield haar stevig vast en samen met haar broertje zaten ze uren op het dak. Uiteindelijk hield ook haar broer het niet meer, hij liet los. Nog vele uren gingen voorbij en op een gegeven moment hield ook haar vader het niet meer vol. “Mensen zorgden deze nacht voor zichzelf. Maar op een gegeven moment kwam er een man die, met gevaar voor eigen leven, mijn vader aanbood om te helpen. Door deze man hebben wij het overleefd.” Jo vertelt ook dat ze veel water had binnengekregen en dat ze per helikopter naar Dirksland zijn gebracht. Wonder boven wonder hield ze er geen fysieke schade aan over.

De dagen erna

Commissaris van de Koning Jaap Smit vertelt over de dagen na de ramp. “Op vrijdag 6 februari werden de eerste 30 slachtoffers begraven. Maar er zouden er nog veel meer volgen,” vertelt hij. In totaal liggen er in Oude-Tonge 311 mensen begraven. “De burgemeester van Oude-Tonge werd die rampnacht zelf niet wakker van het water. Maar toen hij gewekt werd door een steen door de ruit, is hij meteen dagen bezig geweest om te helpen. Af en toe deed hij een dutje op de vloer van het gemeentehuis.”

Schoolkinderen

Elk jaar zijn er basisschoolkinderen aanwezig bij de herdenkingsdienst in Oude-Tonge. Dat was dit jaar niet anders. Zij leggen altijd witte rozen bij de graven op de begraafplaats. Maar dit jaar was er een extra taak voor hen weggelegd. De afgelopen tijd hebben de kinderen zich namelijk verdiept in de Watersnoodramp. Zo hebben ze gesproken met mensen die de ramp hebben meegemaakt en daar hebben ze een werkstuk van gemaakt. Dat werkstuk is gebundeld in een boek welke ze hebben overhandigd aan prinses Beatrix.

Naar de begraafplaats

Na de dienst in de kerk trok een stille tocht van de kerk aan de Nieuwstraat naar de begraafplaats op de Heerendijk. Daar werden kransen en bloemstukken gelegd, onder andere door de gemeente en dorpsraad van Oude-Tonge. Marieke de Jong-Koppenaal speelde het Signaal Taptoe wat opgevolgd werd door de minuut stilte.

Tot slot was er voor iedereen de gelegenheid om langs de graven te lopen. En na afloop was er gelegenheid om na te praten in Hotel/Restaurant Lely aan de Kaai. Hieronder wat foto’s van de dienst.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NieuwsNL_GO (@nieuwsnl_go)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen