Heb jij last van een schuldgevoel door kerstkaarten?

Foto: PR Kaartje2go

Eén van de grote tradities rondom de feestdagen is het versturen van kerstkaarten. Want zeg nou zelf, dat is toch ook hartstikke leuk?

Er zijn echter genoeg mensen die geen kerstkaarten sturen. Zonde van het geld, of een appje is net zo makkelijk. Wat de reden ook is, de keuze ligt natuurlijk volledig bij jou. Toch voelt één op de drie mensen zich schuldig als ze wel kaarten krijgen, maar zelf niets sturen. Bijna 80 procent van deze mensen stuurt dan alsnog een kaartje terug. Dit blijkt uit een onderzoek van veldwerkbureau Panel Inzicht in opdracht van kaartenwebshop Kaartje2go.

“Mensen stoppen tijd en aandacht in het sturen van een kaart,” vertelt Foppe Strikwerda. Hij is mede-oprichter van Kaartje2Go. “Krijg je dan een kaartje, maar heb je zelf niets gestuurd? Dan wil je toch graag laten zien dat je die persoon waardeert. Dan stuur je dus alsnog een kaartje terug.”

Vooral jongeren

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat vooral jongeren aangaven meer kerstkaarten te gaan versturen. 38% van de verstuurders zegt dit te doen omdat ze er leuke reacties op krijgen. Ook geeft twee op de vijf aan dat ze een kerstwens sturen om te laten weten dat ze aan diegene denken. De groep die geen kerstkaarten stuurt, zegt er gewoon niet zoveel mee te hebben.

Verplicht samen eten

Maar niet alleen het ontvangen en versturen van kerstkaarten vinden we leuk. 43% van de Nederlanders is blij dat we na twee rustige jaren weer onbeperkt kunnen borrelen en dineren. Uit de data van Kaartje2go blijkt dan ook dat er dit jaar meer mensen worden uitgenodigd. Toch staan we niet allemaal te springen om een drukke kerst. 40 procent geeft aan het liever klein te vieren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen