Ruim helft singles kijkt op tegen feestdagen

Foto: PR MediumChat.nl

Zes op de tien alleenstaanden in Nederland voelt zich eenzaamtijdens de feestdagen. Ze kijken dan ook op tegen deze tijd.

Meer dan de helft heeft door de eenzaamheid geen zin in de feestdagen. Dit blijkt uit een onderzoek van Mediumchat.nl onder ruim 1300 respondenten.

Het platform deed onderzoek naar de gevoelens van vrijgezellen als het gaat om de feestdagen. 60 procent van de singles voelt zich eenzaam tijdens de feestdagen. Bijna hetzelfde percentage (59%) zegt op te zien tegen de kerstperiode. Ook zegt één op de tien tegen de dagen op te zien omdat vrienden en familie vragen gaan stellen over hun liefdesleven.

Wereld ingericht voor stelletjes

Ook buiten de feestdagen om is single zijn lang niet altijd makkelijk. Ook dat blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van de singles (53%) voelt zich soms eenzaam. Eén op de tien zegt het gevoel te hebben dat de wereld is ingericht op stelletjes. Wat verder nog wordt aangegeven is de grote druk die singles op zichzelf leggen om liefde te vinden.

Angst voor de toekomst

Bij de vrijgezellen zijn er ook angsten over wat er wel of niet komen gaat. Ruim één op de drie singles is bang nooit echt gelukkig te worden. Hetzelfde aantal denkt dat het niet gaat lukken om een partner te vinden. Tien procent zegt angst te hebben dat hun kinderwens niet in vervulling gaat.

Nadruk op liefde

Tila Pronk is relatiewetenschapper en –expert. Zij snapt het eenzame gevoel van de single Nederlander goed. Zeker rondom de feestdagen. “Het gaat nu overal maar over één ding; de liefde,” vertelt Pronk. “De romantische relatie, daar wordt heel erg de nadruk op gelegd. Tijdens de feestdagen wordt je misschien nog wel extra met je neus op de feiten gedrukt. Veel mensen vieren dan namelijk wél kerst met hun partner. Als je dat niet hebt, kan dat extra zuur zijn.”

Stel geen vragen!

We gaven het al eerder aan. Veel singles zien vooral op tegen alle vragen die ze gaan krijgen over hun liefdesleven. Pronk geeft daarom een extra tip voor de komende dagen: “Zorg er voordat er met de tafelindeling dat vrijgezellen gemengd worden met stellen. Hierdoor voorkom je dat de vrijgezellen zich buitengesloten voelen. Maar dat is niet alles. Ga vooral geen vragen stellen over hun liefdesleven. Daarmee benadruk je alleen maar dat er geen relatie is.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen