Veiligheidsmaatregelen rond oude haven van Herkingen

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

De haven en de damwanden van de oude haven van Herkingen verkeren in slechte staat. Daarom treft de gemeente tijdelijke veiligheidsmaatregelen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dat op dinsdag 20 december besloten. De aanwezige boten krijgen voor de komende tijd een andere ligplaats aangeboden. Ze mogen dan verplaatsen naar de buitenhaven. Deze blijft wel open voor gebruik. Met de direct betrokkenen zijn gesprekken gevoerd om dit zo goed mogelijk te regelen.

Masterplan

De gemeente werkt aan een masterplan voor de havens van Goeree-Overflakkee. In dit plan wordt een aanpak beschreven voor de lange termijn. Ze willen namelijk diverse havens op het eiland opknappen. De staat van de havens en de damwanden zijn al langer een punt van zorg. Naast het plan heeft de gemeente onderzocht of er maatregelen nodig zijn voor de korte termijn.

Voor de haven van Herkingen is dit dus wel het geval. De staat hiervan is de afgelopen tijd verder verslechterd. “Met de maatregelen borgen we de veiligheid van de gebruikers van de haven,” laat wethouder Henk van Putten weten.

Impact

De maatregelen hebben impact op de directe omgeving. De gemeente is daarom eerst in gesprek gegaan met betrokkenen. Dat zijn natuurlijk de watersportvereniging, ondernemers, de dorpsraad en historisch erfgoed Herkingen. Ook met eigenaren van de ligplaatsen worden verdere afspraken gemaakt. De boten in dit deel van de haven worden verplaatst.

Bij de oude haven wordt een informatiebord geplaatst over de maatregelen. Nadat de boten verplaatst zijn, wordt de haven afgezet met hekken. In de komende periode wordt verder onderzocht welke aanvullende maatregelen nodig zijn. Bijvoorbeeld in relatie tot zwaar transport langs de oude haven. Ook gaat de gemeente verder in gesprek met Staatsbosbeheer over het effect van de tijdelijke maatregelen op het naastgelegen strand.

Inloopbijeenkomst

In het eerste kwartaal van 2023 organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst. Deze is speciaal voor direct belanghebbenden en inwoners van Herkingen. Bij de bijeenkomst worden vragen beantwoord en geeft de gemeente verdere toelichting over de vervolgstappen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen