Voorjaarsconcert Laudando

Foto: Pixabay; SplitShire

De christelijke oratoriumvereniging ‘Laudando’ o.l.v. Rinus Verhage, het barokorkest ‘Il Fiordaliso’ en sopraan Marlotte van ’t Hof geven op zaterdag 9 april, aanvang 20.00 uur, een concert in de Hervormde Kerk van Middelharnis.

‘Nach dir, Herr, verlanget mich’ is het thema van deze avond vol bijzondere en werkelijk prachtige cantates!

De titel van het concert is tevens de titel van de cantate BWV 150 van J.S. Bach; een grootse compositie waarmee het concert afgesloten wordt. Het koor begint deze avond overigens met twee cantates van de Deens – Duitse componist Dietrich Buxtehude, te weten ‘Domine Salvum fac Regem’ en ‘Herzlich lieb hab ich dich, o Herr’. ‘Herzlich lieb’ is bijzonder kleurrijk en de muziek volgt de woorden op de voet en schildert deze op voortreffelijke wijze. ‘Domine salvum’ wordt heel weinig uitgevoerd; het koor heeft zich behoorlijk moeten inspannen om sowieso de muziek te pakken te krijgen. Dankzij de nog jonge Johann Sebastian Bach zijn gelukkig nog enkele werken van de hoogbegaafde maar helaas jong gestorven componist Nicolaus Bruhns bewaard gebleven. Hierdoor kan het koor ‘Die Zeit meines Abschieds’ van hem voor u ten gehore brengen.

LEES OOK: Lintje voor Wim van Putten

Medewerking aan het concert geeft ook de talentvolle en pas afgestudeerde sopraan Marlotte van ’t Hof. Naast stukken in de cantates die het koor zingt, is zo ook te beluisteren in de prachtige aria ‘Tief gebückt’ van J.S. Bach. Verder zal naast de begeleiding van C.O.V. Laudando, het barokorkest ‘Il Fiordaliso’ ook het feestelijke ‘Concerto Grosso in G’ van G.F. Händel voor u ten gehore brengen.

Volgens het Guinness Book of Records is Telemann de meest productieve componist aller tijden, met meer dan 2000 werken op zijn naam. Hij heeft naar schatting meer noten geschreven dan Bach en Händel samen. Deze avond zal het koor twee mooie motetten van hem vertolken; nl. ‘Das ist meine Freude’ en ‘Selig sind die Toten’.

Zoals bekend schreef J.S. Bach paar honderd cantates, vooral in de eerste jaren na zijn benoeming tot cantor in Leipzig in 1723, was dat jarenlang één per week! De cantate die nu uitgevoerd wordt behoort tot de eerste cantates die we van Bach kennen. Hij komt uit de tijd dat Bach nog geen cantor maar organist was en als zodanig werkte te Arnstadt, Mühlhausen en Weimar. Het is de cantate BWV 150 ‘Nach dir, Herr, verlanget mich’; een compositie die aan schoonheid niets onder doet voor zijn latere werk in Leipzig. Het is een afwisseling van koren op teksten uit Psalm 25 en solistische delen op vrije berijmde verzen van een onbekende tijdgenoot. Een uitermate afwisselende cantate met veel koorgedeelten waarin elk stukje tekst een aparte creatieve behandeling krijgt. Het geheel is bijzonder verrassend, avontuurlijk en puur en een prachtige afsluiting van het concert.

LEES OOK: Prijs voor Banketbakkerij Van Helden

Toegangsprijzen zijn € 15,00 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar € 7,50. Toegangsbewijzen zijn te verkrijgen via de website, via de leden van het koor en voorafgaand aan de uitvoering bij de ingang van de kerk.

U wordt van harte uitgenodigd om dit concert bij te wonen. Zie ook de website van Laudando.

Reacties