Gezocht: Rivierafvalonderzoekers in Zuid-Holland

Foto: Schone Rivieren

Wattenstaafjes, voedselverpakkingen en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het stroomt door onze rivieren.

Plastic en ander zwerfvuil horen niet in water en op de oevers thuis. Toch is dat nu wel het geval. Schone Rivieren doet daarom grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar zwerfafval op de oevers van de Nederlandse rivieren. Daarom zoeken ze vanaf dit najaar nieuwe vrijwilligers in Zuid-Holland. Zij gaan twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval in kaart brengen.

Schone Rivieren

Al sinds 2017 doet Schone Rivieren al op deze manier onderzoek naar zwerfafval langs rivieren. Inmiddels is het project uitgegroeid tot één van de grootste citizen science-rivierafvalonderzoeken in de wereld. Er doen namelijk maar liefst ruim 1.100 vrijwilligers aan mee. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om onder meer beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om hun beleid aan te scherpen. Zo kunnen ze het probleem bij de bron aanpakken. Schone Rivieren is een samenwerking tussen IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

Uitbreiding onderzoek

Het onderzoek breidt dit najaar uit naar de ‘Plasticvrije Corridor’ in Zuid-Holland. De Plasticvrije Corridor is het gebied van Alphen aan den Rijn tot Rotterdam rond Gouwe, Hollandsche IJssel en Nieuwe Maas richting de Noordzee. Partijen, die in de Groene Cirkel Plasticvrije Corridor samenwerken willen een monitoringtraject met citizen science opzetten. Daarom wordt er nu gezocht naar nieuwe rivierafvalonderzoekers.

Hoe werkt het?

Nieuwe onderzoekers krijgen met zijn tweeën een onderzoeksgebied van 100 meter toebedeeld. Op dit tracé tellen ze twee keer per jaar afval en delen dit in categorieën in. Dit gebeurt allemaal volgens het Schone Rivieren-protocol. Schone Rivieren maakt gebruik van de internationaal erkende OSPAR-methode. Om deze methode te leren kennen, is het belangrijk om op één van de twee (online) trainingen aanwezig te zijn. Deze worden gegeven op woensdagavond 9 november en donderdagavond 10 november 2022 van 19.30 tot 21.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van Schone Rivieren. Hier kun je ook aanmelden als vrijwilliger.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen