Nederlanders zijn veel duurzamer bezig dan eerst

Foto: Afbeelding van Colin Behrens via Pixabay

We vertonen duurzamer gedrag dan twee jaar geleden. We vliegen en rijden minder, eten minder vaak vlees en douchen korter.

Dit meldt I&O research op basis van een onderzoek van Binnenlands Bestuur. Ook kopen Nederlanders vaker tweedehands kleding. Dit verschil in verdrag komt deels voort uit ‘duurzamer denken’. Maar ook het financiële plaatje en de coronamaatregelen spelen mee, zo melden de onderzoekers. Wel is er een verschil te zien per leeftijdscategorie en opleidingsniveau.

Mensen die hoger opgeleid zijn en jongeren zijn vaker duurzaam uit overtuiging. Lager- en middelbaar opgeleiden lijken pas mee te doen als duurzaam gedrag ook kostenbesparend is. Denk bijvoorbeeld aan het besparen op energie of minder lang douchen.

Voetafdruk

De gemiddelde CO2-uitstoot daalde vergeleken met 2019 met 13 procent. Dit is gebaseerd op een berekening van de zogenoemde CO2-voetafdruk. Dit kan komen doordat er minder gebruik wordt gemaakt van vervoer. Die daling is het grootst onder jongeren tot 24 jaar. Onder hen nam de uitstoot af met 21 procent.

Verder vindt bijna de helft dat het kabinet meer moet doen om broeikasgassen te verminderen. Aan de andere kant is er echter ook een toename van het aantal mensen dat vindt dat het kabinet minder moet doen. 10 procent vond dit eind 2021, nu is dat aandeel 19 procent. “Dit zijn vaak mensen met een lager- en middelbare opleiding,” laat I&O weten. “Daarbij zijn het vaak ook rechts-conservatieve kiezers, stemmers van bijvoorbeeld PVV, BBB, JA21 en FVD. Deze groep zal niet makkelijk op argumenten te verleiden zijn tot duurzamer gedrag. Waarschijnlijk zijn hier andere middelen voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan regelgeving of subsidiëren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen