Deze vossenjacht is er een voor de fietsers!

Foto: Sam Fish

Als kind hebben we bijna allemaal wel een keer meegedaan aan een vossenjacht. Dan ging je aan de wandel door het dorp en moest je karakters zoeken. Maar deze vossenjacht is toch net even iets anders.

Door Sam Fish

Leon van Bruinisse, Jaap Visbeen, Patricia Doorn en Arnold Visbeen. Samen met Corné van der Linde en John Roos vormen zij het bestuur van CTF, Cycling Team Flakkee. Dit team organiseert al zeker 7 jaar de vossenjacht. Een uitdaging voor alle fietsers van Goeree-Overflakkee en omstreken. Hierbij gaat het er niet om dat je karakters moet zoeken in jouw wijk. Nee, hierbij fiets je een route van gemiddeld 40 tot 50 kilometer om punten te verzamelen.

De jacht

Laten we de vossenjacht even uitleggen. Elk najaar zijn er zeven of acht vossenjachten. Dit jaar zijn dat er zeven. Elke jacht wordt door andere mensen uitgezet, zij doen dan dus niet mee aan de tocht. Zij kiezen het startpunt, de route, de plaatsing van de emmers en de vos en het eindpunt. De emmers komen op de route aan de rechterkant langs de weg te staan. “Deze mogen we niet verstoppen,” benadrukt Jaap Visbeen. “Deze staan echt langs de kant. En zelfs dan worden ze soms nog gemist.”

Dat zijn in totaal vier emmers op de route. “Deelnemers krijgen bij inschrijving een nummer en categorie toegewezen. Categorie A krijgt de kleur geel en is voor echte wedstrijdfietsers. Dan is er B met de kleur rood. Dat zijn de snelle recreanten. En categorie C is oranje en dat zijn de hobbyisten. Zo kan iedereen meedoen. Iedere deelnemer krijgt vervolgens vijf fiches met een nummer erop. Het doel is om in elke emmer een fiche achter te laten. De laatste hangen ze om de vos heen,” legt Jaap uit. “De vos is een dunnen stok die wel verstopt mag worden. Die kun je dus heel makkelijk missen. Om de deelnemers op te laten letten staat er ongeveer 100 meter eerder een groot geel bord met ‘Let op vos’. Vanaf dat punt is het zoeken geblazen.”

Route en puntentelling

Waar de emmers en de vos staan is volledig aan de uitzetters. De route wordt uitgezet met rood-witte linten. Een lintje aan de rechterkant betekent dat je bij de eerste afslag naar rechts moet. Een lintje aan de linkerkant, dan moet je naar links. Geen lintje, of aan beide kanten, betekent rechtdoor. “We willen ook even benadrukken dat we deze lintjes zelf weer weghalen,” zegt Jaap. “Mensen willen ze nog wel eens weghalen. Dan denken ze dat het natuur vervuiling is. Maar binnen een week halen wij alle linten zelf weer weg.”

De uitzetters krijgen voor dit klusje zestig punten. De deelnemers krijgen 10 punten voor elke emmer waar ze een fiche in hebben gedaan en nog eens 10 punten voor een fiche aan de vos. “De eerste van elke categorie die een fiche aan de vos hangt, krijgt 10 punten extra,” geeft Leon van Bruinisse aan. “Je kunt dus 60 punten halen als je al je fiches weg hebt. Mis je een emmer, dan krijg je die 10 punten dus niet.”

Maar dan zijn er ook nog drie vossenstaarten. “Elke kleur heeft één staart en die hangen ook ergens op de route. Dat kan bij elkaar zijn, maar ook apart,” gaat Leon verder. “Die staart levert nog twee extra punten op.”

Competitie

Dit alles is natuurlijk hartstikke leuk, maar CTF doet dit in competitievorm. “We hebben een wisselbokaal,” laat Arnold Visbeen weten. “Zoals gezegd hebben we dit seizoen zeven wedstrijden. Daarvan tellen er zes. Je mag dus een wedstrijd laten vallen als je bijvoorbeeld slecht hebt gescoord of een keer hebt overgeslagen. En dat geldt voor iedereen, er tellen zes jachten voor de competitie.”

Die competitie wordt afgesloten met een Vossenjacht by night. Een kortere route, in het donker, met een gezellige borrel achteraf. Dit jaar zelfs met een optreden van Watch Els. “Die avond wordt ook meteen de winnaar bekend gemaakt. Die krijgt de wisselbokaal en een eigen beker om te houden.”

Jaag mee

De vossenjacht wordt georganiseerd door CTF, maar is open voor werkelijk iedereen. “Iedereen kan mee doen, maar echt iedereen. Daarom hebben we ook verschillende categorieën,” benadrukt Patricia Doorn. “Of je nu een doorgewinterde fietser bent, of een recreant die dit misschien wel leuk vindt. Doe gewoon mee. Het is niet alleen een leuke tocht, het is ook super gezellig. Je ontdekt nieuwe plekken op het eiland, plekken waar je anders nooit komt. Het is echt leuk.”

De eerst volgende vossenjacht is op zondag 30 oktober. Deze start aan de haven van Ouddorp. Leden doen mee voor slechts één euro, niet-leden betalen er 2 per persoon. Inschrijven start om 9.30 uur en de jacht start een uur later. Tijden en locaties van alle vossenjachten zijn te vinden op de Facebookpagina van Vossenjacht CTF.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen