RIVM: verlaag hoeveelheid PFAS in drinkwater

Foto: Afbeelding van rony michaud via Pixabay

De hoeveelheden PFAS in het drinkwater moeten in de komende jaren omlaag. Dat adviseert het RIVM.

Het advies gaat over drinkwater dat wordt gemaakt van rivierwater. Dat gebeurt vooral in het westen van het land. Het RIVM benadrukt dat kraanwater volkomen veilig is om te drinken. Maar in het rivierwater kan de chemische stof PFAS voorkomen. Mensen kunnen dat binnenkrijgen als ze water drinken.

Ook op andere manieren worden mensen daaraan blootgesteld, bijvoorbeeld via eten en in de lucht. Internationaal is er een maximale hoeveelheid PFAS waar mensen dagelijks aan blootgesteld mogen worden. Drinkwater mag maximaal 20 procent daaraan bijdragen, op veel plekken wordt dit echter overschreden. Dit gebeurt vooral waar mensen kraanwater van rivierwater drinken. Als de hoeveelheden PFAS in het drinkwater omlaag gaan, krijgen mensen in totaal ook minder PFAS binnen.

PFAS

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dat zijn chemische stoffen die onder meer in antiaanbakpannen, cosmetica, kleren en voedselverpakkingen zitten. Ze worden in verband gebracht met kanker, een verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen. “Concentraties in het milieu dalen langzaam omdat PFAS overal voorkomen. Daarbij breekt het niet of nauwelijks af en zijn ze moeilijk te verwijderen in de zuivering,” aldus het RIVM.

Maatregelen

Minister Harbers laat in een reactie weten de vergunningen voor het lozen in afvalwater aan te passen. Per direct mag daar niet meer PFAS in voorkomen dan maximaal in drinkwater mag. Op plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt, mag niet meer dan 4,4 nanogram PFAS per liter water worden gemeten. Nieuwe vergunningen moeten hieraan voldoen en bestaande vergunningen worden hierop aangepast. Volgens een woordvoerder van het ministerie zullen “tientallen” bedrijven worden geraakt door de aanscherping van de vergunningverlening.

Ook vraagt Harbers samen met minister Kuipers aan het RIVM te onderzoeken op welke manieren mensen PFAS binnenkrijgen. Op basis daarvan moet het RIVM dan nieuwe maatregelen voorstellen om contact met PFAS verder te verminderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen