Licht uit, kaarsen aan. Bakkers willen bakken

Foto: Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay

De energieprijzen zijn torenhoog op het moment. Dat merken we allemaal. Maar ook veel bakkers worden getroffen in deze crisis. En daar wordt nu aandacht voor gevraagd.

Op het nieuws is al weken te zien hoe de ene na de andere bakker de deuren moet sluiten. En daar zijn de bakkers helemaal klaar mee. Bakkers zijn een essentieel onderdeel van de maatschappij. Want zonder brood kunnen we niet leven. En dus komen bakkers in het hele land in actie. Dat gaat gebeuren op een bijzondere manier en wel op zaterdag 22 oktober.

Licht uit, kaarsen aan

Onder andere Bakker Van Helden in Middelharnis doet mee met de actie. “We doen zoveel mogelijk de lichten uit in de winkels en gaan kaarsen branden waar dat kan. Dat doen we in windlichten,” laat een medewerker weten. “Ook willen we de klanten vragen of ze massaal met kaarsjes willen komen om die te branden voor de gevel. We gaan proberen iets te realiseren zodat dit veilig kan gebeuren.” Elektrische kaarsjes met een batterij erin zijn uiteraard ook welkom.

Met deze actie vragen de bakkers dus landelijk de aandacht. Ze maken zich zorgen om het bestaansrecht van de bakkerij. “Op deze warme manier willen wij hier aandacht voor vragen,” laat de landelijke organisatie weten. “Wij willen heel graag brood blijven bakken tegen een eerlijke prijs. Brood is in Nederland een onmisbaar voedingsmiddel.”

Daar krijgen we energie van

Voor de bakkers is het heel simpel. De slogan van de actie luidt: “Wij willen bakken, daar krijgen we energie van”. Ze willen zo aandacht vragen voor het feit dat er straks geen bakkers meer over zijn. “Door de stijgende gasprijzen kunnen we straks niet meer bakken,” vertelt de medewerker. “En als we niet kunnen bakken, dan verdwijnen de bakkerijen. Dat mogen we niet laten gebeuren. Zonder brood en gebak zijn wij straks verstoten van ons vak.”

De actie

Het doel van de actie is natuurlijk dat de overheid inziet dat er steun nodig is. Bakkers moeten kunnen bakken tegen een realistische prijs. De bakkerij is een essentiële sector voor het land en heeft hulp nodig om overeind te blijven in deze energiecrisis.

Tijdens de actie is het niet de bedoeling dat de bakkerijen dicht gaan. Alleen is het dus donker in de zaak. Door kaarsjes te branden in plaats van lampen is er toch nog iets van verlichting. Ga dus zeker langs bij je lokale bakker om hen tijdens de actie te steunen. Het kan nooit kwaad om een extra aankoop te doen bij een bakkerij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen