86.954 peuken en 4.408 kilo afval op stranden

Foto: Pixabay; fotoblend

De Boskalis Beach Cleanup Tour van stichting de Noordzee is afgesloten. De afgelopen twee weken hebben ze de hele Noordzee kustlijn schoongemaakt.

Ook Ouddorp wordt elk jaar meegenomen in deze grootschalige actie. In totaal hebben 1567 vrijwilligers in 30 etappes de hele kustlijn opgeruimd. In 15 dagen ruimden ze ruim 4408 kilo afval op van de stranden. Ook zijn er 86.954 sigarettenpeuken opgeraapt.

33.121 peuken in één dag

De organisatie vraagt dit jaar opnieuw aandacht voor vervuiling door sigaretten. Alle peuken werden door de vrijwilligers apart verzameld en uiteindelijk geteld. De grootste hoeveelheid werd gevonden op het strand van Zandvoort. Daar werden maar liefst 33.121 peuken opgeraakt.

“Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden,” laat strandafvalexpert Marijke Boonstra weten. “Ook dit jaar zijn er 86.954 opgeraapt. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan vorig jaar. Het strand is geen asbak. En peuken horen niet thuis in de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen. Het bestaat voor 95 procent uit plastic en het zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren.

Rookvrije stranden

Daarom komt Stichting De Noordzee in actie tegen peuken op het strand. “Voor een schone en gezonde Noordzee hebben we peukenvrije stranden nodig. Daarom roepen we alle kunstgemeenten op om maatregelen te nemen. Stel bijvoorbeeld rookvrije zones in. Dit wordt al gedaan op het strand in Renesse. En ook de gemeente Noordwijk heeft onlangs besloten dit te gaan doen.”

De stichting lanceerde kortgeleden een petitie met een oproep aan kustgemeenten om te zorgen voor sigaretvrije stranden.

Veertig jaar oud afval

Dit jaar hielpen in totaal 1.567 vrijwilligers mee. Zij hebben in vijftien dagen 4.408 kilo afval van de Noordzeestranden opgeruimd. “Het is geweldig om zoveel vrijwilligers te zien die zich inzetten voor een schoon strand en een gezonde Noordzee. Zelfs bij zeer warme tempraturen,” vertelt Sebastiaan Verkade. Hij is projectleider van de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. “En als je kijkt naar alle troep die is gevonden op het strand, dan is het helaas nog hard nodig.”

Ook dit jaar zijn er weer bijzondere vondsten gedaan. Zo werd er op Schiermonnikoog een appelsapverpakking gevonden uit 1983. Die is dus al bijna veertig jaar oud. Ook is er een coronatest en een hoefijzer gevonden. Drieënhalf jaar geleden was de containerramp met MSC Zoe. Daarbij sloegen 342 containers boven de Waddeneilanden overboord. Daarvan werd er ook dit jaar nog afval gevonden dat afkomstig is uit deze containers. Dit toont volgens de stichting aan hoe belangrijk het is dat er maatregelen worden genomen om containerverlies in de toekomst te voorkomen.

Aandacht voor de Noordzeenatuur

Helaas zijn er ook veel dode vogels aangetroffen als gevolg van de vogelgriep. Verkade: “Het is een verdrietig en naar gezicht om dagelijks tientallen vogels te zien liggen. Het laat zien hoe kwetsbaar Noordzeedieren zijn en dat het belangrijk is dat we de natuur beschermen.” Stichting De Noordzee gaf dit jaar extra veel aandacht aan de biodiversiteit van de Noordzee. Dat doen ze door excursies te organiseren tijdens bijzondere ecologiedagen. “Bekend maakt bemind,” zegt Verkade. “Door strandbezoekers de schoonheid van de Noordzeenatuur te laten zien, krijgen ze er ook meer waardering voor.”

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie. Ze zijn al ruim 40 jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen