Staatssecretaris Van Rij bezoekt Flakkeese boeren

Foto: PR CDA Goeree-Overflakkee

Woensdag 10 augustus kwam er hoog bezoek naar Goeree-Overflakkee. Een deel van de CDA-fractie ontving staatssecretaris Van Rij in Melissant.

Het ontvangst was op de boerderij van de familie Van Adrichem. De CDA’ers werden daar bijgestaan door een aantal bezorgde boeren. Ook Meindert Stolk, gedeputeerde van Zuid-Holland, was bij het bezoek aanwezig. De reden voor het bezoek was natuurlijk het stikstofdossier en de gevolgen voor de boeren van het eiland.

Aan het begin van de avond ontving wethouder Henk van Putten de gasten. Na een korte introductie was er al snel een mooie, constructieve discussie. Daaruit bleek dat we trots mogen zijn op deze sector. Zeker op Goeree-Overflakkee bovengemiddeld staan er ontwikkelde bedrijven. Ondernemers die hun nek durven uit te steken en al heel bewust met emissies omgaan en dat willen blijven doen.

Zorgen

Hierbij spraken de aanwezige boeren hun ernstige zorgen uit over het voortbestaan van hun bedrijf. De kloof tussen Den Haag en het platteland wordt als enorm gezien. Het feit dat het gevoel leeft dat de boeren in dit hele stikstofdossier niet zijn gehoord is onacceptabel.

Danïel Huising is fractievoorzitter van het lokale CDA. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om ook andere uitdagingen voor het eiland aan te kaarten. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar blijven van de spoedeisende zorg. Maar ook het belang van goede bereikbaarheid en de problemen met de Haringvlietbrug. Deze feedback werd door beide heren beaamt en zeer ter harte genomen.

Rondleiding

Van Rij en Stolk kregen een rondleiding over de het bedrijf van melkveehouder Van Adrichem. Hierbij werd duidelijk dat hier veel innovatieve projecten lopen met de nodige investeringen. Ook hier ging de discussies door en lieten de boeren op een zeer positieve manier goed van zich horen. De boeren benadrukten de investeringen die zijn gedaan en de acties die zijn genomen om uitstootreductie te realiseren.

Maar die innovaties tellen volgens het stikstofdossier niet mee en verdwijnen als sneeuw voor de zon. Iedere boer maar zeker de opvolgers maken zich zorgen over de toekomst. De sector staat nu op slot en kan niet verder ontwikkelen en innoveren.

Barbecue

Na de rondleiding was er nog tijd voor een hapje en drankje. Hamburgers van De Beestenboel van Verweij smaakten alle gasten goed. Tijdens de BBQ is de opdracht aangeboden aan de staatssecretaris. Daarin is door CDA Goeree-Overflakkee expliciet gevraagd om achter de boeren te gaan staan. Ze willen het CDA in Den Haag een duidelijk standpunt in laten nemen in het stikstofdossier.

Marnix van Rij vroeg de aanwezige boeren om hun standpunten en mogelijke oplossingen via een dossier aan te bieden. Rond 21.00 uur nam men op een prettige manier afscheid van de gasten. Zij gingen naar huis met een auto vol huiswerk, goede feedback en natuurlijk lokale producten.

staatssecretaris Van Rij en gedeputeerde Stolk bezoeken boeren staatssecretaris Van Rij en gedeputeerde Stolk bezoeken boeren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen