Rijkswaterstaat gaat de Haringvlietbrug koelen

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Vanaf donderdagmiddag 11 augustus gaat Rijkswaterstaat zeven bruggen koelen met water. Daaronder valt ook de Haringvlietbrug.

Het gaat om de Spijkenisserbrug, Merwedebrug (A27), verkeersbrug Dordrecht, Brug over de Noord, Papendrechtsebrug, Wantijbrug en de Haringvlietbrug. Als het nodig is worden deze allemaal gekoeld. Zo wil Rijkswaterstaat hinder voor (vaar)weggebruikers voorkomen. Ook voorkomen ze zo schade aan de bruggen.

Bij de Spijkenisserbrug en de Wantijbrug wordt er gekoeld met pompen en waterslangen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van water onder de brug. Bij de andere vijf bruggen wordt, als dat nodig is, met een blusboot de onderkant van de brug gekoeld.

Preventief koelen

Door de bruggen te koelen, beperk je het uitzetten van stalen brugonderdelen. Die zetten namelijk uit door de hoge temperaturen. Als de onderdelen te veel uitzetten, kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Door te koelen voorkom je dus schade aan de bruggen. En dat scheelt op zijn beurt weer hinder voor de scheepvaart en het wegverkeer.

Gedurende de hitteperiode worden de bruggen voortdurend in de gaten gehouden. Als het nodig is neemt Rijkswaterstaat aanvullende maatregelen.

Hinder

Er gelden geen aanvullende verkeersmaatregelen voor weggebruikers. Wel moet het verkeer rekening houden met water op het wegdek. Waar mogelijk liggen waterslangen buiten het bereik van verkeer. Het kan ook gebeuren dat deze worden afgedekt met overrijdbare planken. Waar nodig worden verkeersregelaars ingezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen