Kamervragen over dragen van fietshelm op snorfiets

Foto: PR Strandtheater Houten Kaap

Suzanne Kroger van GroenLinks heeft Kamervragen gesteld over het toestaan van de speed pedelec helm. Dat is een speciaal soort fietshelm voor snorfietsers.

Per 1 januari 2023 gaat de nieuwe helmplicht in. Een bromfietser moet dan een motorhelm met ECE 22.05 of 22.06 certificaat dragen. Een snorfietser zou ook 1 van ongeveer 80 toegestane en door het NEN gecertificeerde fietshelmen mogen dragen.

Kamerlid Kröger heeft haar bedenkingen bij dit voornemen. Ze wil nu antwoorden van de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Justitie en Veiligheid. Veel artsen zijn het met haar eens.

Al eerder brandbrief en petitie 

Wouter Bierman is internist bij het UMCG. Hij had eind 2018 samen met collega’s al een brandbrief opgesteld. Deze werd ondertekend door 130 artsen uit verschillende ziekenhuizen. Daarin uitten ze hun zorg over het grote aantal slachtoffers met hersenletsel door ongevallen met snorfietsen. Ernstig hersenletsel geeft een risico op identiteitsverlies en levenslange maatschappelijke hulp en zorg.

Ze adviseerden de politiek toen een helmplicht in te voeren voor snorfietsers. En ook in oktober 2021 boden artsen van het UMCG de Tweede Kamer een nieuwe petitie aan. Daarin pleitten ze voor het verplicht dragen van een bromfietshelm door snorfietsers.

De juiste helm tegen hersenletsel

Volgens dr. Wouter Bierman is er maar een goede helm en dat is een motorhelm. Bij ongelukken zonder helm of met een ‘lichtere’ helm volgt volgens hem vaak ernstig hoofdletsel. De mogelijkheid om een in de ogen van de artsen onveilige helm te dragen, is volgens Bierman dan ook een grote fout. Veel jongeren rijden immers op snorfietsen of soortgelijke voertuigen. Zij lopen door deze nieuwe wet veel meer kans op ernstig hersenletsel.

Bierman: “Je kan je hersenen dan nooit meer zo gebruiken als vroeger. Er rijden veel jongeren op, dus daar maken we ons erg zorgen over. Hun leven ziet er dan heel anders uit. Dat heeft veel impact op hun eigen leven en dat van de mensen om hen heen.”

Snorfietsen en –scooters met een blauw kenteken, mogen volgens de wet niet harder dan 25 km/h. De praktijk is volgens Bierman echter anders. “96 procent rijdt veel te hard. Gemiddeld rijden ze 34 kilometer per uur.”

Motorhelm in heel Europa verplicht

Bovendien is de motorhelm in heel Europa verplicht voor snorfietsen, bromfietsen en motorfietsen. Waarom zou er in Nederland een rare uitzondering gemaakt moeten worden? De wet in België is bijvoorbeeld veel strenger dan hier in Nederland. Die schrijft daar naast motorhelmen ook “een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall” voor. Daarbij moet je op de motor of scooter stevige handschoenen dragen en motorlaarzen die de enkel beschermen.

Het kamerlid en de artsen willen er voor strijden de motorhelm de norm te laten blijven. Het is de manier om de drager maximaal te beschermen tegen levenslange invaliditeit. Zo behoed je de maatschappij voor hoge zorgkosten voor een vermijdbaar ernstig hersenletsel. Ook de SWOV waarschuwt voor zo’n fietshelm. Zij vinden de nieuwe wet een rare, te voorkomen, weeffout die dagelijks de verkeersveiligheid zal schaden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen