Schoolvakanties gunstig voor drinkwatergebruik

Foto: Image by Karolina Grabowska from Pixabay

Het mag dan warm en droog zijn deze dagen. Het drinkwatergebruik in Nederland is op dit moment normaal en soms zelfs lager dan gebruikelijk

Dat komt doordat veel watergebruikers niet thuis zijn door de schoolvakanties. Dat merken de afzonderlijke waterbedrijven en de Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. In ons land is op dit moment een watertekort. Maar de drinkwaterbedrijven verwachten geen problemen met de drinkwatervoorziening. De bedrijven hebben hun watervoorraden in bekkens, duinen, plassen en ook ondergronds goed op orde.

Zuinig omgaan met water

Dat neemt niet weg dat de bedrijven klanten oproepen om zuinig en bewust met drinkwater om te gaan. Door de bevolkingsgroei en de economische ontwikkeling stijgt de drinkwatervraag al jaren. “En nu is het voor het eerst dat Nederland te maken heeft met opeenvolgende jaren van langdurige droogte. Dat zal in de toekomst naar verwachting vaker voorkomen,” aldus de Vewin.

De drinkwaterbedrijven pleiten er sinds de droogte in 2018 al voor dat er meer water wordt opgeslagen. Ook moet er meer worden gedaan tegen verspilling van water. Grote bedrijven zouden bijvoorbeeld geen drinkwater moeten gebruiken om systemen te koelen. Waterbedrijf Vitens levert water aan 5,8 miljoen Nederlanders. Zij zijn blij dat Gelderland elf gebieden heeft aangewezen waar in de toekomst water kan worden gewonnen. Dat zou in elke provincie moeten gebeuren, aldus Vitens, want de drinkwaterwinning staat onder druk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen