Donderdag geen hitteplan en smogwaarschuwing meer

Foto: Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

De temperaturen worden de komende dagen wat dragelijker. En dat is genoeg reden voor het RIVM om het nationale hitteplan in te trekken. Ook de waarschuwing voor smog geldt dan niet meer.

Het hitteplan en de smogwaarschuwing golden sinds maandag in het hele land. Zo’n plan is bedoeld om organisaties te waarschuwen maatregelen te nemen om kwetsbare groepen te beschermen. Denk daar bij aan ouderen, chronisch zieken, jonge kinderen en zwangere vrouwen. Bij extreme warmte kunnen ze last krijgen van uitdroging en hitteberoerte. Ook anderen kunnen problemen krijgen, bijvoorbeeld personen in een sociaal isolement, daklozen en mensen met overgewicht. Mensen krijgen daarom ook het advies elkaar in de gaten te houden.

Smog ontstaat als luchtvervuiling zich ophoopt op dagen met veel zon. De afvalstoffen in de lucht worden door zonlicht omgezet in ozon. Dat gebeurt met name in het voorjaar en de zomer, wanneer er weinig wind staat. De vervuilde lucht kan onder meer leiden tot hoesten en kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel.

Cookieinstellingen