Kijk ook eens naar lange termijn verkoeling

Foto: Image by Mabel Amber, still incognito... from Pixabay

Het kwik kan vandaag oplopen tot wel 40 graden. En dat is reden genoeg om het hitteplan van stal te halen en massaal verkoeling te zoeken.

Maar IVN Natuureducaties zou het fijn vinden als we eens wat verder kijken dan alleen korte termijn oplossingen. Zo zijn veel tuinen nu volledig betegeld en schaduw vind je er niet. Die tuintjes werken op dagen als vandaag als een oven. Dit geldt ook voor veel plekken in steden en op bedrijventerreinen. Daar zijn groen en verkoeling vaak ver te zoeken.

Een boom werkt voor tien airco’s en gebruikt geen stroom. Voor het welzijn en de gezondheid van iedereen, vindt IVN dat er veel kansen blijven liggen. Er zou meer geïnvesteerd moeten worden in groene oplossingen.

Groenere tuinen zijn nodig

Nederland kent 5,5 miljoen tuinen met een totale oppervlakte van 10 keer de Hoge Veluwe. Veel van deze tuinen zijn grijs in plaats van groen. Door al die bestrating raakt het hele systeem uit balans. Als er veel neerslag valt, kan dat op deze plaatsen alleen maar worden afgevoerd naar het riool. Dat is niet natuurlijk.

Groen fungeert als een soort spons. Het neemt water op, wat belangrijk is voor een gezonde bodem. Daarbij houdt het ook de boel koel. Met je blote voeten op een betegeld terras lopen is vandaag niet te doen. Maar als er gras zou liggen, is dat geen enkel probleem. En wist je dat je subsidie kunt krijgen voor het vergroenen van je tuin?

Airco

In bossen en parken met veel bomen en dus veel schaduw, is het ook bij hoge temperaturen goed uit te houden. Dat wil je het liefst toch overal? Voor mensen die op een bedrijventerrein werken, is het veel gezonder als ze daar ook beschut kunnen zijn.

Datzelfde geldt voor binnensteden. Daar is het op dit soort dagen maar liefst 15 graden warmer dan in een bos. Nu gaan overal de airco’s aan, maar er zou juist veel meer moeten worden geïnvesteerd in bomen. Ook groene tuinen, gevels en daken zijn belangrijker dan ooit. Die bieden namelijk ook verkoeling.

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat groen een positief effect heeft op onze gezondheid en welzijn. Ook bieden we onze Nederlandse vogels, bijen en insecten eet- en woongelegenheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen