Code geel wordt morgen code oranje door hitte

Foto: Pixabay; Calimiel

Vandaag geeft het KNMI nog code geel af voor de hitte, morgen is dat code oranje. Dat geldt voor het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11.00 uur ’s ochtends.

Die code oranje geldt tot in de avond vanwege het zeer warme weer. De temperaturen kunnen morgen oplopen tot 39 graden. De voorspelling voor Goeree-Overflakkee staat vooralsnog op 36 graden, wat ook erg warm is.

Code oranje

De code oranje is uitgeroepen voor een aantal provincies. Dat zijn Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Met deze code zegt het KNMI; wees voorbereid. Lokaal kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden, verwacht Weeronline. Met name in betegelde achtertuinen en in smalle zonnige steegjes wordt het goed heet.

De extreme hitte is in de avond voorbij en vanaf 21.00 uur geldt dan weer code geel. Het blijft nog wel lang warm en de kans bestaat dat het een plak nacht wordt. Het blijft waarschijnlijk boven de 20 graden in de nacht van dinsdag op woensdag. Als de temperatuur 24 uur lang boven de 20 graden blijft, is er officieel sprake van een tropennacht.

Woensdag wordt de hitte verdreven. In het oosten kan het dan nog 30 graden worden.

Hitterecord

Hoewel het deze dagen erg warm is, hebben we nog geen hitterecord. Dat record staat op 40,7 graden en werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze Rijen. Voor De Bilt staat het record op 37,5 graden, op dezelfde dag.

Volgens de site van het KNMI betekent code oranje: “Er is grote kans op gevaarlijk of extreem wee. Daarbij is de impact groot en is er kans op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen