Ga niet op de heetste momenten met de auto weg

Foto: Afbeelding van lucawolf0 via Pixabay

De ANWB adviseert mensen die vandaag en morgen naar het strand willen, om al vroeg van huis te vertrekken. Dit heeft alles te maken met de verwachte hitte.

Door de tropische temperaturen verwacht de ANWB dat veel mensen verkoeling gaan zoeken aan zee. Dat kan leiden tot veel en lange files op de wegen richting badplaatsen. “In de auto, in de hitte in lange files staan, is geen pretje,” waarschuwt de ANWB. “Alle hulpdiensten zijn de komende dagen extra alert om gestrande reizigers hulp te bieden. Maar ook zij moeten deze extreme hitte ondergaan.”

Voldoende eten en drinken

De verkeersdienst geeft reizigers verder nog wat extra advies mee op deze dagen. Zorg bijvoorbeeld voor genoeg eten en drinken in de auto. En houd kinderen en huisdieren uit de zon. Dek bijvoorbeeld het achterzijraam van de auto af. Daarnaast geldt het advies om een paraplu mee te brengen. Als je dan met pech komt te staan, heb je bescherming tegen de brandende zon.

Hitteplan

Vandaag worden er temperaturen verwacht van rond de 30 graden. In het zuiden kan het zelfs oplopen tot 35 graden. Hier op Goeree-Overflakkee wordt 31 graden verwacht voor vandaag. Maar morgen stijgt het kwik nog verder en kunnen we in Nederland zelfs de 37 graden aantikken. Hier op het eiland staat er voor morgen 36 graden op de planning van Weer.nl.

Vanwege de hitte stelt Rijkswaterstaat vanaf vanmorgen 10.00 uur een hitteprotocol in. Dat betekent dat mensen die met pech staan, zo snel mogelijk van de weg afgehaald moeten worden. Ook treedt vandaag het Nationaal Hitteplan in werking. Op beide dagen is vanwege de hoge temperaturen code geel van kracht. Dat wordt misschien nog aangepast naar code oranje.

Hittegolf

Hoewel het prachtig weer wordt dus deze dagen, is er nog geen sprake van een hittegolf. Daarvoor moeten er 5 zomerse dagen op rij zijn, waarvan zeker 3 tropisch. Een zomerse dag is een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger. En een tropische dag is 30 graden of hoger. Aangezien de temperatuur op woensdag weer lijkt te dalen, zit een hittegolf voor deze week er dus niet in.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen