Meer mensen wisselden van beroep in 2021

Foto: Pixabay; StockSnap

De pandemie heeft op diverse sectoren een grote impact gehad. Werkgevers moesten omgaan met uitdagingen. Maar ook steeds meer werknemers gingen nadenken over hun loopbaan.

Velen van hen zijn ook gaan omscholen. In 2021 wisselde namelijk meer mensen van beroep dan in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aandeel mensen dat zonder werk kwam te zitten, piekte in 2020. Met name mensen met een transport of logistiek beroep. Maar ook mensen in de dienstverleningen kwamen zonder werk te zitten. Daarbij heeft ook de cultuur- en kunstsector een zware tijd gehad. Om die reden hebben veel mensen zich laten omscholen tot een ander beroep.

Omscholingstraject ICT

Omscholen naar ICT is voor veel mensen aantrekkelijk. Er is een enorm tekort aan ICT’ers in Nederland. Veel bedrijven zijn dan ook op zoek naar personeel. Voor wie moeite heeft om in hun huidige sector werk te vinden, zijn in de ICT banen genoeg. Ook zijn er allerlei trajecten waarbij je kunt werken en studeren tegelijk. Hierdoor heb je de kans om jezelf verder te ontwikkelen terwijl je ook de dagelijkse lasten kunt betalen.

Voordelen van omscholen

Omscholen is niet voor iedereen een noodzaak, maar het kan wel voor voordelen zorgen. Zo kan het zijn dat je op dit moment niet blij bent in je werk. Je wilt misschien liever iets anders gaan doen. Omscholing geeft je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen en je (zelf)kennis te vergroten. Wanneer je kiest voor een sector met meer baangarantie, kan dat leiden tot een hoger salaris. En natuurlijk is de kans op baanzekerheid groter.

Kortom, omscholen bleek voor meer mensen aantrekkelijk te zijn tijdens de pandemie. Het zal wellicht ook na corona nog interessant zijn voor mensen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen