Teken zitten echt overal, ook in kort gemaaid gras

Foto: Afbeelding van Catkin via Pixabay

Teken zitten, in tegenstelling tot wat werd gedacht, ook in kort gemaaid gras. Dat heeft Wageningen University & Research ontdekt na een tekentelling in tuinen.

De beestjes die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken blijken niet alleen in bosjes te zitten. Ze leven ook op het gazon, op een terras met gras tussen de tegels en in borders.

Dat mensen ook in de tuin gebeten kunnen worden werd al duidelijk uit meldingen op Tekenradar.nl. Daar zijn overigens nog geen meldingen gedaan vanaf Goeree-Overflakkee. De universiteit van Wageningen hield een tekentelling op 30 geselecteerde adressen verspreid over Nederland. Door een witte doek over bepaalde plekken te strijken, werd gekeken hoeveel teken aanwezig waren. In 70 procent van de tuinen werden teken gevonden met een gemiddelde van zestien stuks per 100 vierkante meter.

Ook in kort gras

In het bos komen vier tot tien keer zoveel teken voor. Tuinen worden echter intensiever gebruikt  en dus neemt de kans op een beet daar toe. Eerder werd gedacht dat net gemaaid gras vrijwel tekenvrij zou zijn, maar niets bleek minder waar. Ruim een kwart van de teken werd gevonden in kort gras. Zelfs op gazons die dagelijks met een robotmaaier worden onderhouden zijn flink wat teken gevangen.

Je kunt nu dus op elke plek in de tuin risicolopen op een tekenbeet. En dus waarschuwt onderzoeker en bioloog Arnold van Vliet. “De slogan die we al jaren gebruiken, geldt nu dus zeker ook voor de tuin,” laat hij weten. Die slogan luidt ‘Na een bezoek aan het groen, een tekencheck doen’. Die controle kan volgens Van Vliet het beste worden gedaan tijdens het tandenpoetsen ’s avonds voor het slapengaan.

Lyme

Van de anderhalf miljoen jaarlijkse tekenbeten vinden gemiddeld 500.000 daarvan plaats in de tuin. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM en de Universiteit van Wageningen. De zogenoemde schapenteek of hondenteek kan in alle stadia van z’n leven bijten. Als zandkorrelgrote larf met zes poten, als iets grotere nimf met inmiddels acht poten en als volledig zwart mannetje of als vrouwtje. Deze zijn te herkennen aan het rode achterlijf.

Ongeveer één op de vijf teken draagt de ziekte van Lyme bij zich. Dat is een ziekte die zich onder meer kan uiten in gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten. Heb je een tekenbeet gehad? Cirkel de beet op je lichaam dan met een stift. Als er een rode kring vormt, dan moet je meteen naar de dokter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen