3,5 % van jongeren op GO potentieel drugscrimineel

Foto: Pixabay; Stevepb

Er zijn op Goeree-Overflakkee 310 jongeren uit 10 dorpen die potentieel te maken krijgen met drugscriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Zicht op Ondermijning.

Het RTL Nieuws heeft cijfers van 10 van de 14 dorpen op Goeree-Overflakkee. Die cijfers zouden laten zien hoeveel jongeren mogelijk te maken gaan krijgen met drugscriminaliteit. Dat ligt aan diverse factoren. Denk aan eerder contact met Bureau Halt, maar ook voortijdige schoolverlaters. Daarnaast worden profielen ook vergeleken met die van drugsverdachten die in aanraking zijn gekomen met de politie.

In totaal zou het op Goeree-Overflakkee gaan om 3,5 procent van alle jongeren. Echter staan er maar 10 van de 14 dorpen geregistreerd. Goedereede, Stad aan ’t Haringvliet, Achthuizen en Den Bommel worden in het onderzoek niet genoemd. RTL Nieuws meldt echter dat een dorp of wijk is weggelaten als er geen of slechts enkele jongeren zijn met een hoogrisicoprofiel. Vooral die laatste worden weggelaten vanwege mogelijke herleidbaarheid.

Grootste kans

De meeste jongeren met potentie voor drugscriminaliteit zijn te vinden in drie kernen. Middelharnis, Sommelsdijk en Dirksland zouden vijftig jongeren hebben die mogelijk te maken krijgen met drugscriminaliteit. Dat zijn in deze drie dorpen dus 150 van de in totaal 310 potentiële criminelen.

Overigens betekent dit niet dat ook alle 310 jongeren in de drugscriminaliteit terecht komen. Onderzoekers vergeleken het profiel van deze jongeren met drugdelicten. Deze jongeren hebben meerdere kenmerken die een verhoogd risico geven. Maar een risico is nog geen zekerheid. Het betekent overigens wel dat er meer aandacht nodig is voor jongeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen